İğne Oyası Hakkında Genel Bilgiler

İnsanlar hayatları boyunca önemli birtakım uğraşlar içine girmeye gereksinim duyarlar. Çünkü netice itibariyle tüm bireylerin rahatlamaya ve psikolojik anlamda teskin olmaya ihtiyacı vardır. Bu noktada el sanatları çok önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde el sanatlarının önemli bir gelişim göstermiş olmasına ayrıca dikkat çekilmelidir. Bu durum üzerinde etkili olan temel nedenler aşağıda izah edilmiştir. Türk el sanatları dahilinde yer alan iğne oyaları, bu alanda geniş bir yer tutar. İğne oyası hakkında sahip olunan fiziksel bilgilerin yanı sıra, motiflerin geldiği birçok farklı anlam dikkat çeker. Bugün ülkemizde pek çok kadın iğne oyası yapabilmektedir. Bu sayede hem bir maddi kazanç kaynağı elde etmekte iken diğer yandan önemli bir uğraş sahibi olmaktadırlar.

İğne Oyası Nedir?


İğne oyası Türk kültürü açısından çok önemli bir el sanatıdır. Bu durumun en temel nedenlerinden bir tanesi de Türk kültürüne özgü bir el sanatı olmasıdır. İğne oyası genel itibariyle iğne ve ipek iplik ile yapılan bir sanattır. Bunun en temel nedeni, icra edilirken düğümlerin atılmasıdır. İpek iplik sayesinde bu düğümler kolay kontrol edilir. Bazı kimselerin iğne yerine tığ kullandığı da bilinmektedir. İğne oyası, sadece Türkiye’de bu isimle anılmaktadır. Dünya çapında da söz konusu sanatın biliniyor olması gurur vericidir. Özellikle Avustralya’da iğne oyasına önemli bir ilgi vardır. Yurt dışında sağlanan Türk kültürünü tanıtma ve yaşatma faaliyetlerinde yer bulan bu sanatın Türk danteli şeklinde ifade edildiği de bilinmektedir. İğne oyası önemli bir çabanın sonucu olarak ortaya çıkan bir üründür.

Bir El Sanatı Olarak İğne Oyası

El sanatları alanında çok farklı seçeneklerin var olması, o coğrafyanın kültürel çeşitliliği ile çok yakından alakalıdır. Çünkü her bir el sanatı farklı materyalleri gerekli kılar. Bu materyallerin varlığı, gerek söz konusu bölgeden ve gerekse de kültürel etkileşim ile dış ülke coğrafyalarından elde edilir. Bu sayede mevcut kültür ile karşılaşılan kültür arasında bir sentez meydana gelir. Söz konusu sentez, en önemli kültürel zenginliği meydana getirir. Bahsi geçen açıklamalar, mevcut el sanatlarının fiziksel yapısı üzerinedir. Bunların yanı sıra mevcut el sanatlarının taşıdığı anlamlar da kıymetlidir. Çünkü her bir motif bir duygunun ifadesidir. Bir duygu dışa vurumu olarak da ifade edilebilecek sanatlar içinde iğne oyasının yeri son derece önemlidir. Çok büyük bir emeğin söz konusu olduğu iğne oyası Türk kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !