Şizandra meyvesi ile doğal çözüm

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Erdem Yeşilada son zamanlarda cilde faydaları ile konuşulan şizandra meyvesini anlattı.

İnsan sağlığına faydalı, zengin ve doğal içerikleriyle hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici etkisi bulunan bitki ve meyvelerin tüketimi son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bu meyvelerin en ilginçlerinden biri olan Şizandra meyvesi, son günlerde dilden dile dolaşmaya başladı. Prof. Dr. Erdem Yeşilada ile gerçekleştirdiğimiz röportajda Şizandra meyvesinin bilinmeyen özelliklerinden ve faydalarından bahsettik.

Şizandra meyvesi nedir, nerelidir? Bu meyveyi yeni tanıyoruz, bilgileriniz bizim için çok önemli.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada: "Bilimsel adı ile Schisandra chinensis bitkisi, yaklaşık 1 cm çapında salkım şeklinde parlak kırmızı renkli meyvelerdir. Çin, Japon, Kore ve Doğu Rusya gibi Uzak Doğu ülkelerinde binlerce yıldır çeşitli tedavi yöntemlerinde kullanılmaktadır. Geleneksel Çin tıbbında bitkinin adı "Beş tatlı meyve" [wuweizi] anlamına gelmektedir ve ekşi, acı, tatlı, baharatlı ve tuzlu tatları içermektedir.

Her geçen gün sağlıklı yaşam trendi artarken doğal ürünlerin talebi de artış gösteriyor. Şizandra meyvesinin doğal faydaları nedir?

Prof. Dr. Erdem Yeşilada: Geleneksel Çin Tıbbında şizandra meyvesi gençliği koruyan, yaşlanma karşıtı yani "anti-aging" ve güzellik toniği olarak biliniyor. Rusya'da ise bu görüşe paralel olarak, meyve "adaptojen" olarak sınıflandırılıyor ve genel tonik etkisi ile vücut direncini artırıcı, yorgunluğu giderici, stres etkenlerine karşı koruyucu olduğu kabul ediliyor. Yani "her derde deva" bir meyve.

Şizandra meyvesinin "anti-aging" olarak bilindiğinden bahsettiğiniz. Şizandra meyvesinin cilt üzerinde farklı faydaları da var mıdır?

Prof. Dr. Erdem Yeşilada: "Zengin kimyasal içeriğine bağlı biyolojik etkileri nedeniyle Schizandra chinensis meyvelerinden hazırlanan ekstreler özellikle dermatolojik amaçla kullanılmaktadır. Geleneksel kayıtlarda, şizandra meyvelerinin cilt üzerinde tonik, nemlendirici, yara iyileştirici, iltihap giderici (antienflamatuvar) ve genişlemiş kan damarları üzerinde daraltıcı etkileri, bilimsel araştırmalar ile desteklenmektedir. Bu bakımdan kozmetik formüllerde şizandra meyvelerin ekstresinden çeşitli amaçlarla yararlanılmaktadır. Bunlardan bazıları;

Cildin koruyucu bariyerini kuvvetlendirerek tahrişi azaltmak
Ciltte yaşlanmanın etkilerini hafifletmek (Antiaging) ve cildi canlandırmak

* Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanıdır. 'Bitkilerle tedavi' konusunda uzman ve bu alana ilişkin en son bilimsel bulguları yakından takip eden bir araştırmacı akademisyendir. 'Halk ilaçları' ile ilgili saha çalışmaları yapmaktadır.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !