Dövmelerinizin sanat eseri gibi kalması için ipuçları

Dövme yaptırmaya karar vermek ayrı bir dert, yaptırdıktan sonra bakımını doğru bir şekilde yapmak apayrı bir dert. Dövmesi olanlar bilir, bakım sürecinde her kafadan ayrı bir ses çıkar ve kime kulak vereceğinizi şaşırırsınız.

Men's Fitness, Men's Health ve Esquire gibi prestijli ve önemli magazin yayınlarından 17 ödül kazanan Billy Jealousy'nin Türkiye temsilcisi İsmail Burduroğlu, dövme sonrası yapmamız ve yapmamamız gerekenleri derledi.

"Dövmeler sanat eserleridir ve her sanat eseri gibi düzenli bakıma ihtiyaçları vardır." diyen İsmail Burduroğlu'nun bu haftaki yazısı:

Dövmenizin bakımını ihmal etmeyin… Kalıcı bir dövme için ne yapmanız gerekir?
Ve sonunda hayatınız boyunca birlikte yaşayacağınız bir dövme yaptırmaya karar verdiniz, tasarımı belirlediniz, yetenekli bir dövme sanatçısı bulmak için yoğun bir araştırma yaptınız ve etinizin içinde saatlerce bir iğne dolaşmasına katlanma cesaretini gösterdiniz – peki, ya şimdi ne olacak? Eğer canlı olsun ve renkleri solmasın istiyorsanız, dövmenizi yaptırdıktan sonraki, henüz mürekkebin taze olduğu günler çok mühimdir, özellikle de dövmeniz renkliyse. Ancak gariptir ki dövme bakımı için başvurulacak pek çok yol vardır.

Bu çok saçma, öyle değil mi? Vücudunuzdaki bir kesik için doktora gittiğinizde sadece birkaç bakım yolu varken dövme bakımı için neden bu kadar çok yöntem söz konusu?

Öncelikle, bu, dövme sanatçısının pigmentleri uygulama şekli ve kullandığı tekniklerle ilgilidir. Ve bu yöntemler birbirinden farklı, bazıları diğerlerinden daha zorlayıcıdır.

Bazı dövme sanatçıları önerdikleri uygulama sonrası bakım metotlarının denenmiş ve sınanmış yöntemler olduğunu söyler, çoğunlukla da kendi üstlerinde.

Çoğunlukta, dövme sanatçılarının da kendi dövmeleri vardır, ve dolayısıyla iyileşme aşamalarına ilişkin kendi kişisel tecrübeleri söz konusudur. En iyi sonuçları nasıl elde ettiklerini bilirler ve bu yüzden kendi yöntemlerine bağlı kalırlar.

Birçok bakım stratejisi olmasına karşın, neyse ki, dövmenizi sadece birkaç şey gerçekten berbat edebilir. İşte, yapmamanız gerekenler:

YAPILMAMASI gerekenler

  • Dokunmayın: Kabuğu kaşımak veya ciltten çekmek rötuş için tekrar stüdyonun yolunu tutmak için en kestirme yoludur. Dövmenizi evcil hayvanınıza dokundurmanız veya sürtmeniz enfeksiyon riskini artırır.
  • Yüzmeyin: Duş dışında başka herhangi bir şeyden dolayı dövmenizi ıslatmanız yapabileceğiniz en kötü şeydir.
  • Güneşe çıkmayın: Dövmenizi, solmaya en yatkın dönem olduğu için 2 hafta süreyle güneşten uzak tutun. Güneşlenmek de yok tabii ki!
  • Spora salonuna gitmeyin: En az iki hafta spor yapmayın, özellikle, dövme sırtınızdaysa, yatarak yapacağınız hareketler zarar verecektir. Kasları esnetmek veya baskı uygulamak iyileşme sürecinin ilk aşamasını mahveder.


Artık yapılmaması gerekenleri bildiğinize göre, işte size yeni dövmenizin bakımını sağlamak için dövme stüdyosundan çıkar çıkmaz başvuracağınız genel bir rehber:

Bandajı çıkarın ve temizleyin.
Biraz şaşkın ama aynı zamanda heyecanlısınız ancak dövmeniz sargının altında biraz yapış yapış görünüyor. Peki, şimdi ne yapıyoruz?

Artık, sargıyı çıkarmak lazım ancak bunun tam olarak ne zaman yapılması gerektiği tartışmalı. Genellikle, uygulamayı yapan sanatçı, dövmenin iyileşmesi için oksijenle temas etmesi gerektiğinden yola çıkarak, sargıyı çıkarmadan önce iki ila altı saat geçmesi gerektiğini söyleyecektir size. Bu işlemi duşta yapın, ıslandığı zaman kolayca çıkacaktır.

Duş başlığından gelen suyun doğrudan dövmenize çarpmamasına dikkat ederek, kolunuzu sıcak suyla yavaşça ıslatın. Yaptığımız araştırmaya göre yeni yapılmış dövmeyi, yapışkan his gidene kadar ılık yerine sıcak suyla temizlemek, sonrasında ise soğuk suyla devam etmek daha iyi sonuç veriyor. Her şekilde, duştan çıkmadan önce dövmenizin üzerinde hiç mürekkep artığı kalmadığından, tamamen arındığından emin olun.

Şimdi, bir kâğıt havluyla nazikçe durulayın, çünkü kumaş havlular mikrop barındırır (Doğamız, lütfen affet bizi affet!). Tüm kenarların olabildiğince kurulanmasını sağlayın. Eğer, plastik sargı kullandıysanız, tüm gün kurumasına izin verip, ilk üç gece sarabilirsiniz ya da birkaç gün boyunca, günde iki kez değiştirmek şartıyla tüm gün sargı kullanabilirsiniz. Daha önce de bahsettiğimiz bir görüşe göre dövmenin iyileşmesi için oksijenle teması gerekiyor, ama "üç gün boyunca sarma" yönteminide iyi bir alternatif olabilir. Ancak, tekrar hatırlatıyorum, birçok yöntem mevcut ve bu yüzden mutlaka dövmenizi yapan sanatçıyla konuşun.

İşte tam da bu ihtiyaçlardan yola çıkarak dövmeleriniz için standard cilt bakımı ürünlerinin dışına çıkan özel geliştirilmiş ürünleri size Billy Jealousy sunuyor ve dövme özel serisi ile sanatını korumak isteyenleri ve mürekkebini sevenleri mutlu ediyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !