Kış aylarında cilt kuruluğu

Özellikle soğuk havalarda görülen ve cildin pul pul dökülmesine sebep olan cilt kuruluğundan kurtulmanın yolları.

Cildin yumuşak ve dayanıklı olması için neme ihtiyacı var. Ancak kış mevsiminin bu soğuk günlerinde ısıtma sistemlerinin havadaki su ve nemi azaltması ile cildin bu nemi tutabilmesi zorlaşır.

Kış aylarında kızaran, pullanan, kaşıntı ile kendini gösteren cilt şikayetleri ile sıklıkla karşılaşılır. Bunların büyük bölümü çevre koşullarına bağlı şikayetlerdir ve alınacak bazı basit önlemler ile engellenebilir. Bir kısmı ise bir cilt hastalığının belirtisi olabilir.

Cilt kuruluğu kaşıntıya neden olur
Cilt kuruluğu vücudun tüm bölgelerinde görülebilir. Ancak, en sık yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür. Çoğunlukla sadece hafif kuruluk ve pullanma şeklinde olurken nadiren kırmızı para şeklinde kızarık plaklar ve üzerinde beyaz kabuklanma şeklinde egzamalar da eşlik edebilir. 

Kuruluğun, vücut kaşıntılarının en önemli nedeni olduğu unutulmamalıdır. Kaşıntıya bağlı olarak özellikle bacakların alt kısımlarında kaşıntılı yaralar oluşabilir. Cilt kuruluğu; şeker, tiroid, kansızlık, vitamin eksiklikleri gibi durumlarda daha sık gözlenir.

Cildiniz kaşındığında kolonya sürmeyin
Kaşıntıyı önlemek için kolonya, alkollü sıvılar ve uygunsuz ilaç kullanan hastalarda bu maddelere bağlı olarak cilt alerjileri görülebilir. Bu uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalı! 

Cilt kuruluğunun en sık sebebi yapılan yanlış uygulamalardır. Bunlar; sık duş almak, vücut temizliği için duş jellerinin kullanımı, deterjanlar, sentetik iç çamaşırları, külotlu sentetik çoraplar, likralı kıyafetler, yün giysiler olarak sıralanabilir...

Yanlış beslenme alışkanlıkları da cilt kuruluğuna neden olabilir
Cilt kuruluğunda beslenme alışkanlıkları da etken olabilir. Bol sıvı tüketimi cilt sağlığı için çok önemli. Bunun dışında demir, çinko, B12 vitamin, biotin gibi pek çok vitamin ve mineral eksikliğinde cildin doğal yapısı bozulduğu için ciltte kuruma, kaşıntı ve egzamalar daha sık görülür.

Bol sıvı, meyve ve sebze, kuru baklagiller tüketin. Fındık, badem, ceviz günlük olarak az miktarda yenilmeli. Katkı maddesi içeren gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmalı.

Her gün duş almayın
Kış aylarında duşun gün aşırı alınması önerilir. Duşlar kısa sürmeli ve ılık su ile alınmalı. Duş esnasında mümkün ise doğal sabun kullanın. Duş jellerinden kaçının. Çok kuru ciltler için duştan çıkmadan yağlı özel balsamların kullanımı nem tutulumunu artırabilir. Vücuda kullanılan nemlendiriciler henüz vücut tam kurulanmadan sürülür ise daha faydalı olur.

Nemlendiriciniz cilt tipinize uygun olmalı
Yüzümüz, kış aylarında dış faktörlere en fazla maruz kalan vücut bölgesidir. Bu nedenle yüzümüze biraz daha özen göstermeliyiz. 

Yüz nemlendiricisi cilt tipine göre seçilmelidir. Birçok kişi yüzünde hassasiyet sebebi ile gelişen pullanmayı kuruluk olarak değerlendirip yağlı nemlendiriciler kullanır, buna bağlı olarak yüzün diğer bölgelerinde siyah nokta ve sivilcelerde artış gözlenir. Gün içinde yüzünüze su teması oluyor ise nemlendirici tekrarlanarak kullanılmalıdır. 

Yüz için sabun ve paraben içermeyen yumuşak bir temizleyici seçin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !