Horlayan kadınlar orgazmı daha az yaşıyor

Kadınlar üzerinde yapılan yeni araştırma, çarpıcı bir gerçeği daha ortaya çıkardı: Uyku apnesi sadece erkeklerin değil, aynı zamanda kadınların da cinsel hayatını kabusa çeviriyor. Bu sorundan yakınan kadınlar, sağlıklı hemcinslerine göre iki kat daha az orgazm oluyor. Cinsellikten uzaklaştıran bu sorun tedavi edilebiliyor.

Uyku sorunları, cinsel hayatı bile etkiliyor. Bugüne kadar erkekler için bu bağlantıyı kanıtlayan pek çok araştırma yapıldı. Ancak kadın cinselliği, çok daha karmaşıktı. Cinsellik ve uyku arasındaki o bağ, Türkiye'de yapılan bir araştırma ile kanıtlandı. Acıbadem Maslak Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu da bu araştırmayı yapan ekip içindeydi. Araştırmayı yorumlarken uyku sorunlarının cinsel hayat üzerindek etkilerini de değerlendirdi. .

KABUSA DÖNÜYOR!
Horlamak başlı başına bir hastalık mı?
Toplumun yüzde 2-3'ünde görülen ve en tipik belirtisi şiddetli horlama olan 'Uyku Apnesi' uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla kendini belli eden bir hastalık... Uyku kalitesini bozduğu için kişinin hem sosyal hem de iş verimini oldukça düşürüyor. Üstelik yakın dönemde dikkat eksikliğinden depresyona, uzun dönemde ise kalpte ritim bozukluklarından felce kadar pek çok sağlık sorununa zemin hazırlıyor.

Uyku apnesi erkeklerde daha mı sık görülüyor?
Uyku apnesinin erkeklerde halk arasındaki yaygın deyimiyle 'sertleşememe', bilimsel ismiyle 'erektil disfonksiyon' bozukluğuna yol açtığı biliniyordu. Ancak yapılan son araştırma; uyku apnesinin yalnızca erkeklerin cinsel hayatını değil, kadınlarınkini de kabusa çevirdiğini ortaya çıkardı. Bu sorundan şikayet eden kadınlar, normal popülasyona göre iki kat daha az orgazm oluyor. Üstelik yalnızca orgazm oranının düşmesine değil, cinsel isteksizliğe de neden oluyor. Hafif uyku apnelerinde görülen cinsel isteksizlik sorunu orta ve ağır şiddetteki apnelerde iki kat artıyor. Ancak bu sorunla yaşayan kadınların endişelenmesine gerek yok! Uyku apnesinin neden olduğu cinsel sorunlar tedaviyle düzelebiliyor.

Peki zararı ne?
Cinsel ilişkide kadının uyarılabilmesi, orgazma ulaşmasında 'anahtar' bir rol üstleniyor. Ancak orta ağır şiddetli uyku apneli kadınların uyarılabilme şansı normal popülasyona göre yarı yarıya azalıyor. Uyku apneli kadınlar daha zor uyarıldıkları için de tatmin olmuyorlar.

UYKU APNESİ OLANLAR CİNSEL DEPRESYONA GİRİYOR
Horlama ile kadınların seks sorunları arasındaki ilişki, bilimsel olarak nasıl kanıtlandı?
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde; 35-50 yaş grubundaki 440 kadınla araştırma yapıldı. Uyku laboratuvarında izlenen 60 hastanın verileri; Journal Of Sexual Medicine dergisinde yayınlandı. Buna göre; uyku apneli kadınların diğer kadınlara göre orgazma ulaşma oranı iki kat düşüyor. Orta veya ağır uyku apnesi sendromu yaşayan kadınlar, uykuya meyilli oldukları ve depresyon yaşadıkları için kendilerini cinsel ilişkiye veremiyor. Ayrıca uyku apnesi nedeniyle kan akımının düşmesi sonucu klitoris bölgesine yeterli kan ulaşamaması da orgazma giden yoldaki aşamaları bozuyor.

UYKU APNESİ NEDİR?
Uyku apne sendromu, uyku sırasında tekrar eden nefes durmalarıyla kendini belli eden bir hastalıktır. Gece uykuda nefes durması saatte 5-15 kez oluyorsa hafif, 15'ten fazla görülüyorsa ağır uyku apnesi olarak değerlendirilir. Şiddetli horlama, uyku apne sendromunun en sık görülen belirtilerinden biridir. Bazen komşuların duyabileceği şiddette olabilen horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi apnelerin, bir başka deyişle vücudun nefessiz kaldığını gösteriyor.

UNUTKANLIK YAPIYOR
Uyku apne sendromunda; sabahları yorgun uyanma, ağız kuruluğu, baş ağrısı, gündüz aşırı uyku hali, kilo vermede güçlük çekme, depresyon, unutkanlık, dikkat eksikliği, kolay sinirlenme, iş veriminde azalma ve cinsel isteksizlik ile erektil disfonksiyon gibi sorunlar görülebiliyor. Uzun dönemde ise; yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları, felç ve ani ölüm riski artıyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?
Tüm hastalar eğer kiloluysa kilo vermeye teşvik ediyoruz.
Uyumadan önce uyku ilacı veya alkol almamalarını istiyoruz. Ancak tedavi, tıkanıklığa yol açan nedenin ortadan kaldırılmasıyla sağlanıyor.

CPAP EN ETKİLİ YÖNTEM
CPAP (sürekli pozitif hava yolu basıncı) adı verilen hava kompresörler, en etkili tedavi yöntemlerinden biri.
Ameliyatlı yöntemlerle üst solunum yollarındaki tıkanıklığa yol açan yerler düzeltilebiliyor ve ameliyatsız radyo frekans yöntemi ile de aynı tıkanıklıklar buharlaştırılarak toparlanabiliyor.
Başka ünitelerde yapılan çalışmalar, uyku apnesinin yarattığı cinsel sorunların tedavi ile büyük ölçüde düzelebildiğini gösteriyor.

AĞRILI İLİŞKİYE NEDEN OLUYOR
Uyku sorunu arttıkça cinsel istek azalıyor mu?
Uyku apnesi olmayan kadınlarda cinsel isteksizlik yüzde 20 civarında görülüyor. Yapılan araştırma bu rakam göz önüne alınarak değerlendirildiğinde; hafif uyku apnelerinde sorun artmaya başlıyor; orta ve ağır şiddette ise iki kat artıyor. Bu duruma uyku apnesinin yarattığı uyku ve depresyon eğilimi, vajina ile klitoristeki kan akımı azalmasının yol açtığı düşünülüyor.

KAN AKIMI AZALIYOR
Ağrılı cinsel ilişki ile ilgisi araştırıldı mı?
Uyku apneli kadınlarda ilişkiden tatmin olamamanın ötesinde yaşanan diğer sorun da, ağrılı cinsel ilişki. Normal popülasyonda cinsel ilişkide ağrı nerdeyse hiç olmazken, ağır uyku apnelerinde ise ayda en az bir kez ağrılı ilişki görülüyor.

Cinsel sorunlar uyku sorunlarını çözerek giderilebilir mi?
Bu sorunu sadece uyku apne sendromuna bağlamamak gerekiyor. Ancak bu sendrom, erkeklerin yanı sıra kadınlarda da cinsel işlev bozukluğuna yol açıyor. Çünkü ağır uyku apnesi, en olmadık yerlerde uykunun gelmesi, yorgunluk ve yaşamdan keyif almamak gibi psikolojik sorunların yanı sıra vajinaya giden kan akımının azalmasına yol açıyor. Tüm bu etkenler nedeniyle uyku apne sendromunun dolaylı olarak cinsel hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyleyebiliriz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !