Yetişkinlerde idrar kaçırma ve nedenleri

Yetişkinlerde idrar kaçırma ve nedenleri
İdrar kaçırma, dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen yaygın bir problemdir. Sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülmektedir. Yaş ilerledikçe yetişkinlerde idrar kaçırma daha fazla görülmektedir. Kadınlarda bu oran erkeklerin iki katıdır. Bununla birlikte idrar kaçırma sadece yaşlanmanın bir sonucu değildir. Bazı hastalıklar, ilaç kullanma bunu tetikleyebilir.

İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar kontrolünün yapılamayarak, idrarın istem dışı akmasına İdrar kaçırma (idrar inkontinansı) denir. Sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülmektedir. Dört şekilde yetişkinlerde idrar kaçırma gerçekleşebilmektedir.

 1- Stres tipi; Öksürme, hapşırma, egzersiz gibi karın içi basıncı arttıran hareketler,

 2- Sıkışma tipi; Şiddetli tuvalete gitme ihtiyacı karşısında tuvalete yetişememe,

 3- Karışık tip; Stres ve sıkışma tiplerinin aynı anda görülmesi,

 4- Taşma tipi; Mesanenin dolmasına rağmen idrara sıkışıklık hissedilmemesi, idrarın sızıntı şeklinde istemsiz olarak kaçırılmasıdır.

İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

Yaşa ve çeşitli nedenlere bağlı olarak idrarın istendiği zaman dışarıya boşaltılmasını sağlayan kasların fonksiyonlarında azalma olabiliyor. Yetişkinlerde idrar kaçırma nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

 - Aşırı kilolu olmak

 - Sigara içmek, alkol kullanmak

 - Kronik öksürük

 - Kabızlık

 - Ağır işlerde çalışmak

 - Zor doğum yapmak

 - Diyabet hastalığı

 - Omurilik yaralanması, inme gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar

İdrar Kaçırma Belirtileri Nelerdir?

İdrar kaçırma, idrarın istemsiz olarak damla damla veya aniden sızmasıyla kendini gösterebilir. İdrar yapamama, mesane enfeksiyonu olmamasına rağmen ağrılı idrara çıkma, sık idrara çıkma isteği ve mesane enfeksiyonları diğer belirtiler olarak sayılabilir.

İdrar Kaçırma Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Sistometri, (EMG) testi, Pelvik Ultrason, Post-Void Rezidüel Çalışma, Sistoskopi ve idrar tahlili ile idrar kaçırma tanısı yapılmaktadır. Bu sorun cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle, ilaçla tedavi edilebilmektedir. Yetişkinlerde idrar kaçırma nedenleri ve şeklinin belirlenmesi hangi tedavinin uygulanması gerektiği bakımından önemlidir.

Stres tipi idrar kaçırmada, genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bazı durumlarda cerrahi işlem yapılabiliyor. Operasyon basit bir işlemdir. Karın içine girilmeden, idrar boşaltım kanalının çıkışına bir askı konularak, bölge destekleniyor.

Sıkışma tipi idrar kaçırmada kasılmaları engelleyici ilaç tedavisi uygulanıyor. Pelvik kaslarının güçlendirilmesi için kegel egzersizleri tavsiye ediliyor.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !