Strese en iyi dayananlar, hoşgörülü ve esnek kişiler

Stresle başa çıkabilmenin en önemli yolu esnek ve hoşgörülü bir kişilik yapısına sahip olmaktan geçiyor. Bu yapıdaki kişiler yaşamın zorluklarını daha kolay aşabiliyor.

Stres, kişinin biyolojik ve psikolojik dengesinin bozulmasına gösterdiği tepki durumu olarak tanımlanıyor. Kaygı, aşırı uyarılmışlık hali, engellenme, duygusal çöküntü, gerginlik ve ruhsal çatışmalar en önemli stres kaynakları olarak biliniyor. Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi’nden Psikolog Ayşegül Aydın, strese en dayanıklı olanların dünyaya ve insanlara hoşgörüyle yaklaşan, esnek kişilik yapısına sahip insanlar olduğunu söylüyor.

Stres kavramı, günlük stresler (trafik sıkışıklığı ve ev yaşamındaki sıkıntılar, aksamalar), gelişimsel stresler ve hayat krizleri olarak üçe ayırılıyor. Gelişimsel streslerin içine kişinin ergenlik, orta yaş krizleri, menopoz dönemi krizleri giriyor. Hayat krizleri tanımlamasında ise insan hayatını önemli ölçüde etkileyen; ölüm, boşanma, ayrılık ve hastalıklar yer alıyor.

Stresin yaşanma yoğunluğu kişilere göre değişiyor. İki kişi de aynı şeyi yaşıyor ama biri diğerinden daha çok etkileniyor. Bunun altında; kişilik özelliklerimiz, sosyal desteğin olup olmamaması, maddi yeterlilikler ve de en önemlisi geçmiş yaşantıların çok önemli yeri bulunuyor. Geçmişte şu andaki durumuna etki edecek bir stres yaşamışsa kişinin bakışı daha farklı oluyor.

Günlük yaşam krizlerini en fazla, öğretmenler, polisler, fiziki koşulları zorlayıcı, tozlu, gürültülü, aşırı sıcak ya da soğukta çalışan kişiler, vardiyalı ya da gece işçileri; yoğun rekabet ve zaman baskısı altında çalışan cerrahlar ve gazeteciler hissediyor. Bir de psikolojik talebin fazla olduğu ama seçenek kullanılamayan sekreterlik gibi meslekler yüksek risk altında bulunuyor.

Strese dayanıklı olabilmek için katı olmamak gerekiyor. Esnek yapıyı insan ilişkilerine yansıtmak, en küçük hatalarda parlamamak, affedici olmak, şans vermek gerekiyor. Esnek kişilik deyince şu özellikler ön plana çıkıyor:

1. İş ve sosyal çevrelerinden kopuk olmayan
2. Olaylara daha geniş açıdan bakabilen
3. İyi iletişim kuran
4. Rekabet, saldırganlık gibi duyguları kontrolde tutabilen
5. Yaşamdan ve insanlardan olumlu beklentileri olan
6. Gelecek planları bulunan
7. Mücadele ve değişiklikten zevk alan
8. Aşırı mükemmeliyetçi olmayan
9. Herşeyi kontrol saplantıları bulunmayan
10. Hoşgörülerini hep en üst düzeyde tutmaya çalışan.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !