Pırlanta ve Karat

Pırlanta ve Karat

Değerli taşların ölçü birimi olan karat, pırlantalar için de bir ölçü birimidir ve pırlantalar genellikle karat hesabı üzerinden satın alınmaktadır. Boyuta göre karatın da artacağı gibi farklı hatalar mevcuttur ancak bu aslında doğru değildir. Pırlantaların değerini etkileyen pek çok etken mevcuttur ve aynı zamanda değerli taşların pek çoğunun da boyutu, karatı ile ilgili olmayabilir. Bundan dolayı pırlanta alırken karat dahil pek çok farklı detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Değerli taşları satın alırken karatlarına dikkat etmek, ağırlığına göre değerli bir taş almak için ideal bir yol olacaktır.

Pırlanta Nasıl Olur?

Tam şeffaf renkte olmayan, arkasını tam olarak şeffaf şekilde göstermeyen, ışığı yansıtma özelliği son derece yüksek olan ve bu ışığı farklı renklerle her yöne yansıtabilen taşlardan biri olan pırlanta; nadir bulunan değerli taşlardan biridir ve işlenmesi de son derece zordur. Bu nedenle de pırlantaların fiyatlarının diğer pek çok taşa oranla daha yüksek olması normaldir. Karat ile ölçülendirilen ve fiyatlandırılan pırlantalar, taşın ağırlığına göre karat birimi ile ifade edilirler. Kolye, küpe, bileklik ve benzeri pek çok takıda yer alabilen pırlantaların kalitesi yalnızca karatına ya da görünümüne göre de belirlenmez. Kesim şeklinden pırlantanın doğru şekilde kesilmiş ve iyi işlenmiş olmasına kadar her detay onun güzelliğini ve değerini etkiler. Bu nedenle de pırlanta alırken onun karatından farklı detaylara da dikkat etmek gerekmektedir. 

Pırlanta ve Karat


Karat Nedir?

Pırlantalarda sıklıkla kullanılan bir tabir olan karat, 0.2 grama yani 200 miligrama denk olan bir kütle birimidir. Elmas ve benzeri değerli taşlar için karat birimi kullanılmaktadır. Bu hesaba göre 1 gramlık olan pırlanta taşı, 5 karattır. Bir yüzüğün ya da takının taşının büyük olması ise onun karatının fazla olması anlamına gelmez. Karatın fazla olması, taşın ağırlığının fazla olması anlamına gelmektedir. Yani aslında büyük taşa sahip ancak karatı düşük bir taş ile küçük boyutlardaki yüksek karatlı bir taş aynı fiyatta olabilmektedir. Bu nedenle de karat ile taşın boyutu arasında doğrudan bir orantı olduğunu söylemek hatalı olacaktır.

Pırlanta hakkında daha fazla bilgi için işinde profesyonel olan pırlanta danışmanı ile iş birliği yapmanız önemlidir. 

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !