Yapay tatlandırıcıların iştah üzerindeki etkileri

Yapay tatlandırıcıların iştah üzerindeki etkileri

Yapay tatlandırıcılar , bazı yiyecek ve içeceklere tatlı tadı vermek için eklenen kimyasallardır.

İnsanlar, sofra şekerine benzer, ancak birkaç bin kata kadar daha tatlı bir tat sağladıkları için bunlardan sıklıkla “yoğun tatlandırıcılar” olarak bahsediyorlar. Bazı tatlandırıcıların kalorisi olsa da, ürünleri tatlandırmak için kullanılan miktar az olduğu için neredeyse hiç kalori almazsınız.

Yemek yediğinizde, tat reseptörleriniz besin molekülleri ile karşılaşır. Bir reseptör ve molekül arasındaki mükemmel uyum, beyninize bir sinyal göndererek tadı tanımlamanıza olanak tanır. Yapay tatlandırıcı molekülleri, tatlılık reseptörüne uyması için şeker moleküllerine yeterince benzer. Bu, ek kalori olmadan tatlı bir tat sağlarlar.

Yapay tatlandırıcılar ile iştah ve kilo ilişkisi

Yapay tatlandırıcılar, kilo vermeye çalışan kişiler arasında popülerdir. Ancak iştah ve kilo üzerindeki etkileri araştırmalar arasında farklılık göstermektedir.

İştah üzerindeki etkiler

Bazı insanlar yapay tatlandırıcıların iştahı artırabileceğine ve kilo alımını artırabileceğine inanıyor  Buradaki fikir, yapay tatlandırıcıların, yedikten sonra kendinizi tatmin hissetmeniz için gereken yiyecek ödül yolunu etkinleştiremeyeceğidir. Tatlı tadı aldıkları ancak diğer tatlı tadı olan yiyeceklerde bulunan kalorilere sahip olmadıkları göz önüne alındığında, beyni hala aç hissetmek için karıştırdıkları düşünülmektedir.

Ek olarak, bazı bilim adamları tok hissetmek için şekerle tatlandırılmış versiyona kıyasla yapay olarak tatlandırılmış yiyeceklerden daha fazla yemeniz gerektiğini düşünüyor.

Tatlandırıcıların şekerli yiyecekler için istek uyandırabileceği bile öne sürülüyor.

Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan birçok çalışma, yapay tatlandırıcıların açlığı veya kalori alımını artırdığı fikrini desteklemiyor.

Aslında, birkaç çalışma, katılımcıların şekerli yiyecek ve içecekleri yapay olarak tatlandırılmış alternatiflerle değiştirdiklerinde daha az açlık bildirdiklerini ve daha az kalori tükettiklerini bulmuştur.

Kilo üzerindeki etkiler

Kilo kontrolü ile ilgili olarak, bazı gözlemsel çalışmalar yapay olarak tatlandırılmış içecekler tüketmek ile obezite arasında bir bağlantı olduğunu bildirmektedir.

Bununla birlikte, bilimsel araştırmalarda altın standart olan randomize kontrollü çalışmalar, yapay tatlandırıcıların vücut ağırlığını, yağ kütlesini ve bel çevresini azaltabileceğini bildirmektedir .

Bu çalışmalar ayrıca normal alkolsüz içecekleri şekersiz versiyonlarla değiştirmenin vücut kitle indeksini (BMI) 1,3-1,7 puana kadar azaltabileceğini göstermektedir. Dahası, ilave şeker içerenler yerine yapay olarak tatlandırılmış yiyecekler seçmek, tükettiğiniz günlük kalori miktarını azaltabilir. 4 haftadan 40 aya kadar değişen çeşitli çalışmalar, bunun 1,3 kg kadar kilo kaybına yol açabileceğini göstermektedir. Düzenli olarak alkolsüz içecek tüketen ve şeker tüketimini azaltmak isteyenler için yapay olarak tatlandırılmış içecekler kolay bir alternatif olabilir.

* Zülal Yalçın/Diyetisyen Dyt.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !