Bahar alerjisi olan açık havada spor yapmasın

Bahar aylarının gelişini hepimiz dört gözle beklesek de kimilerimiz için bu aylar sıkıntılı geçebiliyor. Bahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor. 

Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı, öncelikle mevsimsel alerjik rinit tanısı konulmuş kişinin, kendini dış etmenlerden olabildiğince izole ederek koruması gerektiğini, bunun için bulunulan ortamlarda camların açılmaması (ev ve araç camları), klima filtrelerinin sıklıkla temizlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Dışarı çıkmak zorunda olan hastaların ise maske ve güneş gözlüğü kullanarak, sık sık yüzlerini yıkayıp burunlarını temizleyerek de tedbirli olabileceğini vurguladı.

Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı, alerjik rinit ile ilgili merak edilenleri yanıtladı…

ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR

Bahar alerjisi kimlerde görülür?

Bahar alerjisi; 4-40 yaş arası çocuk, erişkin, kadın, erkek herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Dünya genelinde de görülme sıklığı oldukça fazladır. Ailesinde astım ve alerjik rinit olan kişiler bu rahatsızlığa daha yatkın olmakla birlikte çevresel faktörler de hastalığın görülmesinde etkilidir.

Alerjik rinitin belirtileri nelerdir?

Alerjik rinitin ölümcül bir hastalık olmadığını ama hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve performansını düşüren bir rahatsızlık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı, "Hapşırma ve öksürme atakları, burunda ve genizde kaşıntı ve yutkunma güçlüğü, horlama, burun, geniz ve göz akıntıları, uykusuzluk; alerjik rinitin belirtilerinden bazılarıdır. Yaşanılan coğrafyaya göre polenlenme süresi değişeceğinden hastanın rahatsız olduğu sürenin uzunluğu da değişecektir. Bu uzayan süre ile birlikte rahatsızlık; sinüzit, astım ve kulak iltihaplanmasına kadar gidebilmektedir" dedi.

PARFÜM VE BOYA KOKUSU OLUMSUZ ETKİLER

Alerjik rinite karşı ne yapılmalı, nasıl önlem alınmalıdır?

Polenlerin uçuşma zamanı sabah saatlerinde daha yoğun olduğu için evi havalandırma ve dışarıda yapılması gereken işlerin öğleden sonra planlanması daha uygun olur. Ayrıca yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte güzel havaları fırsat bilen kişilerin açık havada spor yapma istekleri de artıyor. Ancak bahar alerjisi olan kişilerin kesinlikle bundan kaçınması gerekiyor. Sigara dumanı da bu hastaları olumsuz etkileyeceğinden, kullanmak bir yana mümkünse böyle ortamlardan mümkün olduğunca uzaklaşılmalı. Parfüm, boya ve deterjan kokusunun yoğun olduğu ortamlar, hastayı olumsuz etkileyeceğinden uzak durulmalı. Dışardan eve gelindikten sonra da kıyafetlerin tümü yıkanmalı ve hasta da duş alarak polenlerden tamamen arınmalıdır.

Alerji testi nasıl yapılır?

Alerji testleri iki farklı şekilde uygulanır: Kan alınarak ya da cilt üzerinden. Her iki test uygulamasında da sonuçlara en kısa sürede ulaşılarak tedaviye başlanır.

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURULMALI

Tedavisi mümkün müdür?

Tedavisi kişinin alerjisine göre planlanır ve kişiye özgüdür. Tedavisi sabır gerektiren ve belli bir süre hekim ziyaretlerinin düzenli devam edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavinin en önemli etabı alerjenlerden, bahsedilen tedbirler ile korunmaktır. Sonrasında ise burundan kullanılan kortizonlu spreyler ve anti-alerjik ilaçlar gelir. Bağışıklık sistemiyle doğrudan bağlantılı olan bu hastalıkta; dengeli beslenmeli, düzenli uyumalı, A, B, C ve E vitamininden zengin beslenmeli, bol su tüketilmeli ve sigara ile alkolden uzak durulmalıdır. Bunların yeterli olmadığı hastalarda ise immünoterapi yani aşı tedavisi uygulanır. 5 yaş üstü hastalarda, ilaçların yan yetkisinden şikayetçiyse ve en az iki mevsim ve 6 ay boyunca alerji bulguları devam ediyorsa bu tedavi uygulanabilir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !