100 çalışan anneden 41'i alıyor

Emziren annelerin göğüs pompası talebinde büyük artış var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı verilerine göre ülkemizde 15 yaş ve daha yukarı yaştaki 30 milyon 865 bin kadının 8 milyon 661 bini çalışıyor. Çalışan kadınlar arasında ise emziren annelerin sayısı büyük bir yere sahip ve gerek 4857 Sayılı İş Kanunu gerekse 654 Sayılı Devlet Memurları Kanunu,emziren annelere bir takım önemli hak ve ayrıcalıklar tanıyor. Ancak pek çok çalışan ve emziren anne, bu hakların birçoğundan habersiz ya da çeşitli etkenler yüzünden yeterince kullanamıyor.

“100 emziren çalışan anneden 41’i alıyor”

İlgili kanunlarda, kadın işçilere çocuklarını emzirmeleri için ilk altı ayda günde üç saat, sonrasında ise bir buçuk saat süt izni verileceği yasal bir hak olarak tanımlanmış durumda. Altınbaş Üniversitesi Ameliyathane Hizmetleri Programı Mikrobiyolog Öğr. Gör. Dr. İpek ADA, annelerin işini kaybetme, kariyerinde yükselememe veya iş yoğunluğundan dolayı minimum emzirme sürelerini dahi kullanamadıkları sonucunun ortaya çıktığını belirterek bu durumun emziren anneleri yüksek bir oranda göğüs pompası kullanımına yönelttiğini tespit ettiğini belirtti. Göğüs pompalarına olan talebin giderek artığını gözlemlediklerini ve bu ürünlerde yüksek satış oranların gerçekleştiğini belirten Ada, “Yaptığımız bir araştırmada sadece ünlü bir internet alışveriş sitesinde, siteye giren her 100 kadından 41’inin ünlü bir markanın göğüs pompasını satın alırken, belirtilen sitede yer alan diğer tüm markalardan toplam %9,5 oranında göğüs pompası satın alınmış. Sadece tek bir kaynaktan yapılan bu araştırmayı düşünürsek göğüs pompalarının rekor satış sağladığı ortada” ifadelerini kullandı.

“Elektrikli pompaları tercih etmeyin”

Öğr. Gör. Dr. İpek Ada bu yüksek satış rakamları karşısında annelere elektrikli göğüs pompalarını tercih etmemeleri konusunda uyarılarda bulunarak, “Dünyada sadece bilinen raporlara göre bir annenin elektrikli göğüs pompalarından süt sağarken hayatını kaybettiği, Türkiye’de ise yaklaşık 10 vakanın süt sağım pompasındaki elektrik kaçağından akıma kapılarak hayatını kaybettiği belirlendiğinden sağımda elektrikli göğüs pompaları tercih edilmemeli” şeklinde uyarılarda bulundu.

Emzirmede dünyada ilklerdeyiz

Lansinoh Uluslararası Emzirme Araştırması’ndan da veriler paylaşan Öğr.Gör.Dr.İpek Ada, aralarında ABD, İngiltere, Almanya ve Çin gibi yüksek gelişmişlik düzeyindeki ülkelerin de olduğu araştırmada 12 ay üzerinde bebeklerini emziren anne sayısının %28’lik oranla Türkiye ve Brezilya’da olduğunun görüldüğü bilgisini aktardı. Türkiye’nin bu açıdan Dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Öğr.Gör. Dr. İpek Ada, “Her ne kadar Dünya ülkeleri arasında emzirme süresi bakımından üst sıralarda yer alsak da emziren annelerde göğüs sarkması, beğenilmeme, eşi tarafından aldatılma ve sütünün bitmesi korkusu ve yanlış bilgiler nedeni ile ülkemizde ve Dünya’da her geçen yıl emziren anne sayısı azalıyor” diye konuştu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !