Obezite cerrahisi sonrası kalıcı kilo vermek

Obezite, yaşa ve boya göre aşırı yağlanma sonucunda çeşitli sağlık sorunlarına neden olan ciddi bir hastalık. 

Kilo vermek için doğru veya yanlış birçok yöntemle karşılaşıldığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Kalıcı, sürdürülebilir ve sağlıklı olmak için en önemli konu yeterli ve dengeli beslenmektir. Fakat bunu başarabilmek hormonal ya da diğer sebepler nedeniyle zor olup, böyle durumlarda tüp mide ameliyatlarına başvurulabiliyor" açıklamasında bulundu.

Tüp mide ameliyatlarının kilo vermeye yardımcı olduğunu ve uygun hastaya uygun şartlarda başarılı yöntemlerden biri olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Operasyon sonucu mide hacminin küçülmesi ve açlık hormonlarının azalmasıyla zayıflama kolaylıkla gerçekleşir. Kalıcı sağlıklı bir kilo kaybı için bu süreçte de doğru beslenmeye dikkat edilmeli" dedi.

Vücuttaki kas kütlesi mümkün olduğunca korunmalı

Tüp mide ameliyatından sonra gıda alımının çok küçük porsiyonlarda olması gerektiğinden vücudun yağ ve fazla suyu atarken kas kitlesinden mümkün olduğunca kayba uğramaması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Bunun için bir diyetisyen tarafından planlanmış, bu sürece uygun hazırlanmış beslenme programı vücutta kaybını istemediğimiz dokuları korur ve vitamin/mineral eksikliklerine de yol açmaz. Dolayısıyla morbid obezitenin cerrahi tedavisi için oluşturulmuş ekipte diyetisyenin rolü büyüktür" şeklinde konuştu.

Belirli aralıklarla diyete uyum, kas, kilo ve su oranı kontrol edilmeli

Operasyon sonrasında belirlenen programın takibinin de son derece önemli olduğunu belirten Örnek, "Kişiye özel yaşanan tolerasyon sıkıntıları olabilir. Bu yüzden belirli aralıklarla diyetisyen takibiyle kilo, vücut yağ, kas, su oranları, diyete uyum, tolerasyon durumu gözden geçirilmeli" dedi.

Hedefler hastanın beslenme tarzı ve alışkanlıklarına göre belirlenmeli

Operasyon öncesi diyetisyen tarafından hastanın vücut analiz cihazı ile kilo, yağ, kas, su oranları, BKİ (Beden Kitle İndeksi), BMH (Bazal metabolizma hızı)nın ölçüldüğünü belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Hastanın daha önce uyguladığı diyetler, kilo öyküsü, son zamanlarda beslenme tarzı/alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu gibi bilgileri içeren bir anamnez alınır, hedefler bu doğrultuda belirlenir" dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, tüp mide ameliyatı sonrasında şu konulara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı:

  • Günlük besin tüketim kaydı tutma
  • Beslenme programı (sıvı-püre-katı besinlere geçiş ve hazırlama, pişirme yöntemleri)
  • Takviye edici beslenme ürünleri ve kullanımı
  • Sıvı tüketimi
  • Öğün planlaması
  • Gerçekçi hedefler Ağırlık kaybının doğru yöntemlerle sağlanması Geriye kilo kazanımının mümkün olduğunun anlatılması

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !