Obezite, Kısırlık Nedeni!

Anne ya da baba olabilmek pek çok insanın hayali… Bu hayalin önündeki en büyük engel olan İnfertilite hastalığı, halk arasında kısırlık olarak adlandırılıyor. Kısırlığın birçok sebebi olmakla birlikte en yaygın risk faktörlerinden biri obezite. 

Obezite cerrahisi alanında deneyimli bir isim olan Doç. Dr. Halil Coşkun, bir erkeğin kilosundaki 10 kilogramlık artışın, kısırlık olasılığını yüzde 10 artırabileceğini söylüyor.

İnfertilite ya da diğer adıyla kısırlığın sebebini bulmak genellikle zordur. Genetik, çevresel ya da yaşam tarzına bağlı etkenlerle kısırlık oluşabilir. Bu konudaki araştırmalar, kadınlar ve erkekler için en yaygın risk faktörlerinden birinin obezite olduğunu gösteriyor. Obezite cerrahisi alanında 1500'ün üzerinde başarılı ameliyat gerçekleştirmiş olan Doç. Dr. Halil Coşkun, aşırı kilo ve kısırlık ilişkisi hakkında bilgiler verdi. Coşkun, fazla kiloların gerek doğal gerekse yapay döllenmede başarı şansını azalttığına işaret ediyor.

Aşırı Kilolu Kadınlarda, Düşük İhtimali Daha Fazla
Bilimsel çalışmalar, fazla kilolu ya da obez olan kadınların, hamile kalmada normal kadınlardan daha fazla güçlük çektiklerini ortaya koyuyor. Doç. Dr. Halil Coşkun, "Hamilelik oluştuktan sonra da obez kadınlarda düşük oranı daha yüksektir. Fazla kilolu olmak, kadınlarda ve erkeklerde üreme sürecini etkileyen anormal hormon bozukluklarına yol açabilir. Anormal hormon uyarıları, ovülasyonu ve sperm üretimini olumsuz olarak etkiler. Ayrıca obezite ile aşırı insülin üretimi ve polikistik over sendromu (PCOS) olarak bilinen kısırlık oluşumu arasında da bağlantı vardır" diyor.

Erkekte 10 Kiloluk Artış, Kısırlığı Yüzde 10'a Yükseltebilir
Obezitenin sadece kadınları değil erkekleri de etkilediğini belirten Coşkun, bu konuda yapılmış bir araştırmanın sonucunu da paylaşıyor: "Amerika Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü (AUCSE) tarafından yürütülen çalışmalar, vücut kitle İndeksinde aşırı artış olan erkeklerin, kısırlık olasılıklarının, normal kilodaki erkeklerden önemli ölçüde yüksek olduğunu doğrulamaktadır. AUCSE verileri, bir erkeğin kilosundaki 10 kg'lık artışın, kısırlık olasılığını yüzde 10'a kadar artırabileceğini ileri sürmektedir. Bu çalışma fazla kilolu erkeklerin testosteron düzeylerinin, normal kilodaki erkeklerinkinden yüzde 24 daha düşük olduğunu göstermiştir. Bu oran obez erkeklerde yüzde 26'lara yükselmektedir.

Tüp Bebekte Gebelik Oranı Yüzde 30, Aşırı Kilolu Kadınlarda Yüzde 22
Kısırlık durumunda çoğunlukla gebeliğe yardımcı olmak için tüp bebek yöntemine başvurulduğunu söyleyen Doç. Dr. Halil Coşkun, 5 bin 800 yapay döllenme girişimi üzerinde yapılan bir araştırmada, başarı oranının obez kadınlarda, fazla kilolu ve normal kilolulardan düşük olduğunu söylüyor. "Yapay döllenme sonrası gebe kalma olasılığı, normal kilolu kadınlarda yüzde 30'dan fazla iken aşırı kilolularda yüzde 22 çıkmıştır. Bu alanda yapılan araştırmaların işaret ettiği gibi aşırı kilolu kadın ve erkeklerin, ideal kiloya ulaşmaları anne baba olma hedeflerini desteklemektedir. Diyet, ilaç tedavisi, egzersiz programları gibi seçenekleri denediği halde fazla kilolarından kurtulamayan kişiler, obezite cerrahisi yöntemleriyle daha sağlıklı bir bedene kavuşabilirler.

Gebelik, Obezite Ameliyatından 18 Ay Sonra
Obezite cerrahisi uygulamalarının kimlere yapılabileceği hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Halil Coşkun, "Obezite cerrahisini, Vücut Kitle İndeksi 40'ın üzerinde olanlarda ya da Vücut Kitle İndeksi 35-40 arasında olup hipertansiyon, uyku apnesi gibi yan hastalıkları bulunanlarda tercih ediyoruz. Tüp Mide, Gastrik Bypass ve Mide Balonu gibi cerrahi uygulamalarla sevindirici sonuçlar alıyoruz. Kilo kaybıyla birlikte Tip 2 Diyabet, Kolesterol, Karaciğer Yağlanması ve Hipertansiyon gibi kiloya bağlı sağlık sorunlarında da iyileşme sağlanıyor" diyor.

Obezite cerrahisinin ardından gebe kalmak isteyen kadınlara 18 ay beklemelerinin tavsiye edildiğini söyleyen Coşkun bu tavsiyenin sebebini "Beslenmede önemli bir değişik olduğu için verilen kilonun sabitlenmesi vücudunun yeni bir dengeye kavuşması için bu süre gereklidir. Ameliyat sonrasında kadınlarda B12, demir, kalsiyum ve D vitamini eksiklikleri görülebilir. Annenin ve bebeğin yeterli besini alabilmesi çok önemli… Kilo kaybının hızlı olduğu dönemde gebe kalmaktan özellikle kaçınmak gerekir. Gebelik zamanını doktorunuzla birlikte belirlemeniz önerilir" sözleriyle açıklıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !