Boncuklu İğne Oyaları Türkiye’nin İncisi

Dünyanın genelinde iğne yasının bir diğer Türk dantelidir. Türkiye’ye özgü bir coğrafya içerisinde gelişen ve zamanla büyüyen iğne oyası el sanatında öne çıkan belli başlı ürünler arasında yerini korumaktadır. Boncuklu iğne oyaları da diğer bir çeşididir. El işçiliğinde belli başlı kalıplarla elde edilen sanat ürünlerinin Türkiye ve dünya geneline zamanla yayılması da Türk dantelinin gelişmesine olanak sağlamıştır. Sadece belli başlı alanlarda değil aynı zamanda birçok yörede de farklı ürünler üzerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Boncuklu iğne oyası normal olarak parça parça işlenen iğne oyasına boncukların eklenmesi ile elde edilmektedir. Görsellik öne çıkarak daha çok farklı desen ve kalitede ürün piyasaya sürülmektedir. Kadınların belli başlı el işçilik ürünlerinden boncuklu iğne oyaları yazmalarda, havlu ve örtü kenarlarında kullanılmaktadır.

Türkiye’nin Geniş Coğrafyasında Gelişen El İşçilik Ürünleri

Boncuklu iğne oyaları annelerimizin, büyüklerimizin sıklıkla gündelik yaşamda ortaya koydukları en titiz çalışmayı gerektiren el işçilik ürünlerinden bir tanesidir. Evlerin süs eşyası olarak da kullanılması ile zaman içinde geçmişten günümüze kadar gelişerek gelmeyi başarmıştır. El işçiliğinde birçok özgü ürünün arasında yerini koruyan boncuklu iğne oyaları ile günlük kıyafetlerin yanı sıra birçok farklı ürünlere de farklılık sağlanmaktadır. Türkiye’nin üzerinde yaşayan binlerce yıllık süregelen bir mirasın izlerini taşıması açısından el işçiliği her dönemde büyük öneme sahiptir. Bu yüzden bu el işçilik ürünlerinin her alana ve her kuşağa aktarılması için belirli öğrenme metotları geliştirilmeye devam edilmiştir.

Zaman İle Birlikte Zenginleşen El İşçilik Ürünleri

Boncuklu iğne oyaları yazma kenarlarında daha sık kullanılmaktadır. Zengin bir görselliği içinde barındırması sadece eşarpların ,tülbentlerle kullanılması ile değil aynı zamanda yatak örtülerinde, süs eşyalarında, mutfak araç gereçlerinde vs.. gibi birçok alanda da kullanılması ile büyümeye devam ettiğini göstermektedir.

Gün aşırı değişen bir ülkede el işçilik ürünlerinin korunması ve zaman içinde kendi alanının dışına çıkarak daha farklı ürünler üzerinde kullanılması da el işçilik ürünlerinin sayılarının artmasında etkin rol oynamaktadır. Genellikle kadınların evlerde titiz ve dikkatli çalışmalar neticesinde belirli zaman dilimleri içinde ürettikleri boncuklu iğne oyaları dünyanın geneline yayılan bir kültürün içinde yeniden şekil kazanarak ilerlemeye devam etmektedir.

Türkiye’nin El İşçilik Ürünlerinden Boncuklu İğne Oyaları

Türk danteli olarak da tanıdığımız iğne oyalarının üç boyutlu bir görsellik içinde oluştuğunu bilmekteyiz. Dikilen ve işlenen her bir oya belirlenen desen in oluşumu için bir kalıp içinde aktarılmakta ve birleştirilmektedir. Yazma kenarlarında, havlu kenarlarında ve üzerlerinde, gündelik kıyafetlere şekil kazandıran takılarda da karşımıza çıkan iğne oyalarının zaman içinde daha fazla alan içinde de kullanılacağını görmekteyiz. Bu durum el işçiliğinin gelişimi ve Türkiye genelinde birçok kesim tarafından gelecek kuşaklara aktarılmasında öncülük edecek en önemli araçtır.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !