Yazma Modelleri İle Günümüzde El işçiliği

Günümüzde bilinen bir başka adı da tülbent olan yazmaların farklı coğrafi koşulları içinde barındıran ülkemizde her yöreye özgü çeşitli desenlerde karşımıza çıkmaktadır. El işçiliğinde öne çıkan ürünlerden bir tanesi olarak da yerini korumaktadır. Yazma modelleri çeşitli isimlerle ve farklı model seçenekleri ile sunulmaktadır.

İnce bir kumaşın kenarına işlenene renk renk, desen desen oyalar ile de yeni bir görsellik kazanan yazma modelleri zaman geçtikçe daha çok şekil kazanmaya ve piyasada dahi yerini almaya başlamıştır. Maddi kazanç kapılarını açması nedeniyle de kadınların el işçilik ustalık eserleri olarak da adlandırabileceğimiz bir ortamda oluşturularak aile bütçesine de katkı sunması önemini artırmaktadır.

Yazma Modelleri İle Şekil Kazanan Ürünler

Büyüklerimizin geçmiş zaman dilimi içinde hem çeyizler için ince ince işledikleri hem de gündelik yaşamda da kullandıkları yazmalar teknolojinin gelişi ile birlikte hala daha önemini korumayı başaran nadir ürünlerden bir tanesidir. El işçiliğinde büyük bir özveri ve titiz çalışmayı da gerektirdiği için kadınlar belli zaman aralıklarında tamamlamaktadır. El işçiliğinin en güzel örneklerini içinde barındıran yazma modelleri ile çeşitli coğrafi bölgeler hakkında da  bilgi edinmek mümkündür.

Bu nedenle yazma modelleri piyasada yerini alırken aynı zamanda özgünlüğünün korunması yolunda da gerekli tedbirler alınarak müşterilere sunulmaktadır. Yazma kenarlarına ince ince işlenen çiçek , kelebek, gül vs.. gibi motiflerle de daha renkli bir görünüm kazanmaktadır. Yazmalar diğer adları ile tülbentler Türkiye’ye özgü bir ürün ve el işçilik sanatı ürünü olarak kendini göstermeye devam etmektedir.

Türkiye’nin Gözde El İşçilik Sanatı Ürünleri Yazma Modelleri

Genç kızların çeyizlerinde çeşitli renkte, desende ve sayıda olan yazma modelleri ile hem mirasın kültürel aktarımı sağlanmakta hem de Türkiye’ye özgü bir ürünün hala daha yaşamda yerini alması sağlanmaktadır. Bu gibi ince işçilik ürünleri ile yapılan oyaların her ürünün kenarına işlenmesi o ürüne farklılık kazandırmaktadır.

Yazma modellerinin yaşamın her anında her dönem içinde farklı şekillerde ve görsellikte de olsa karşımıza çıkması büyüklerimizin bıraktığı mirasın en güzel ürünlerini günümüze getirmeye çalışmakta ve başarılı adımların atılmasını sağlamaktadır. Yazmaların kenarlarına işlenen oyaların ince kumaş üzerindeki etkisi ve üç boyutlu görüntüsü de oldukça güzel bir görünümün yansımasını sağlamaktadır.

Yazma Modelleri İle Mirasın Aktarımı

Tülbentler çeşitli dönemler içinde ne çok tercih edilen el işçilik ürününden bir tanesi olmuştur. Günümüzde de hala daha gündelik yaşama şekil veren ve önemini koruyan ürünlerin fabrikalarda üretilen ürünlere nazaran daha çok tercih edilmesi de kadınların el işçiliğinde öne çıkmasını sağlamaktadır. Aile bütçesine de katkı sağlayan yazma modelleri, iğne oyaları, havlu kenarı örnekleri gibi ufak tefek ürünlerin bıraktığı izlerin kalıcı olması öneminin artmasına ve yşaamda sürekliliğinin sağlanmasına olanak tanımaktadır.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !