Soğuk Havalarda Cildiniz Pul Pul Dökülmesin

Soğuk hava, cilt sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Kış aylarında artan su ve nem ihtiyacı sağlanmazsa ciltte kuruluklarla birlikte başta egzama olmak üzere birçok sağlık sorunu yaşanabiliyor. 

Memorial Wellness Kozmetik Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Makbule Dündar, soğuk havaların cilt sağlığına etkisi hakkında bilgi verdi.

Nem oranı azalan ciltte enfeksiyon riski artıyor
Kış aylarının gelişi ve havanın soğumasıyla birlikte, ciltte kuruluklar ve pul pul dökülmeler görülebilir. Nem ihtiyacı artan ciltte, kuruluğa bağlık olarak kserotik egzamalar denilen kuruluk ya da kış egzamaları ortaya çıkmaktadır. Egzamanın yanı sıra kuruluktan dolayı özellikle el ve ayaklarda oluşan çatlaklardan çeşitli mikroorganizmalar cilde yerleşmektedir. Bu mikroorganizmalar çeşitli cilt enfeksiyonlarının da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bebek ve çocuklarda da görülebiliyor
Kış aylarında cilt kuruluğuna bağlı egzamaların yanı sıra diğer egzama türleri de sıklıkla görülmektedir. Bebek ve çocukluk çağının en sık görülen hastalığı olarak bilinen atopik egzama kış aylarında soğuk havaya ve kuruluğa bağlı olarak atak yapabilmektedir. Özellikle diz ve dirseklerin iç yüzleri ile yüz bölgesinde görülen egzamalı cilt bölgesinde kızarıklık, pullanma ve kaşıntı görülebilmektedir.

Cilt tipine uygun nemlendirici kullanımı ve su tüketimi önemli
Kış aylarında ciltte oluşabilecek egzama ataklarından korumak için sık sık yoğun içerikli nemlendiriciler kullanmak gerekmektedir. Özellikle banyo sonrası cilt tipine uygun bir nemlendirici tüm vücuda sürülmelidir. Sabahları yüze uygulanacak nemlendirici kışın ciltte meydana gelecek kuruluk ve soğuk havaya karşı etkili olmaktadır. Nemlendirici kullanmanın yanı sıra günde mutlaka en az 2-3 litre su tüketilmelidir.

Yüzünde leke ve ben olanlar güneş koruyucu kullanmalı
Kışın kayak sporuyla uğraşan kişilerin, kardan yansıyan güneş ışınlarından zarar görmemesi için yüzlerine mutlaka yüksek faktörlü güneş koruyucu krem sürmesi gerekmektedir. Yüzünde koyu renkli leke veya ben olanlar da SPF 20-30 içerikli güneş koruyucu nemlendirici kullanmalıdır. Bunun yanı sıra soğuk havalarda eldiven kullanmak, günde 4-5 kez yoğun nemlendirici ile elleri nemlendirmek ve nötr Ph içerikli sabunlar kullanmak kış aylarında atak yapabilecek egzamalara karşı koruyucu olmaktadır.

Peeling ve lazer uygulamaları için doğru zaman
Yaz aylarında ısıya bağlı damar genişlemeleri olabileceğinden, özellikle lazer içerikli kozmetik uygulamalar için kış ayları daha uygun zamanlar olarak değerlendirilmektedir
Cilt ve hamilelik lekeleri, güneş hasarına bağlı oluşmuş koyu renkli lekeler, kimyasal peeling veya Q switched lazer uygulamaları ile yok edilebilmektedir. Bu uygulamalar güneşten etkilendiği için yaz aylarında yapılamamaktadır. Bacaklarda oluşan variköz damarsal genişlemeler, yüzdeki kılcal damarlar, venöz göllenmeler de kış aylarında Nd-yağ lazer uygulamalarıyla giderilebilmektedir.

Akne izleri ve cilt çatlaklarına lazer ile çözüm
Hamilelik sonrası ya da aşırı kilo alıp vermeye bağlı oluşan cilt çatlakları da fraksiyonel Er-YAG lazerlerle %80 oranında tedavi edilebilmektedir. Lazer sonrası cildin düzelmesi yaklaşık 1 hafta süreceği için kış ayları bu işlemler için daha uygundur. Derin akne yani sivilce izleri de Fraksiyonel Er-YAG seanslarından oldukça yüksek oranda fayda görmektedir. Bu işlem ile yüz derisinin en üst tabakası komple soyulmaktadır. Bu süreçte kişinin direk güneş ışığına maruz kalmaması gerektiği için kış ayları bu işlem için uygundur. Mikroabrazyonlu medikal cilt bakımları ile ciltte çok yüzeysel soyulmalar sağlanıp yoğun nem serumu ve nem maskesi uygulamalarıyla kışın ciltte eksilen nem yerine konulabilmektedir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !