Plastik Naylon Torbaların Zararları ve Zararsız Alternatif Bez Çanta

Son yıllarda kanser vakaları artış gösteriyor. Fakat bazı ülkelerde bu oran günden güne düşerken bazı ülkelerde yükseliyor? Sizce bunun sebepleri arasında poşetler bulunuyor olabilir mi? Naylon poşetler kanser sayısının artmasında önemli bir yer tutuyor desek inanır mısınız?

Bizce inanmalısınız çünkü elimizde bilimsel sayılar bulunuyor. Eski zamanlarda plastik poşetler yerine tamamen doğal olan bez torba ve fileleri kullanırdık. Bu sayede insanların yedikleri de içtikleri de sağlıklı kalıyordu. Günümüzde ise bu oran değişti. Ciddiye alınmadığında doğada, suda, insan vücudunda geri dönüşümsüz hasarlara sebep olan plastik poşetler, çok ucuza mal ediliyor. Fiyatı ve kalitesi doğru orantılı olan plastik poşetler, çevreye ve besinlere kimyasal etkiler bırakıyor. Ek olarak bir naylon poşetin doğada yok olabilmesi için denizde 400 yıl, karada 800 yıl geçirmesi gerekiyor.

Naylon poşetleri kullanmaya 1980'lerin sonunda başlamıştık. Naylon poşetler, o zamanlar yeni bir icat olarak dünyaya tanıtıldığından dolayı uygarlık göstergesi olarak görülüyordu ve yaygınlaşmıştı. Dünyada her yıl 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik poşet kullanılıyor. Üstelik bu sayının büyük çoğunluğunu Amerika tek başına sağlıyor. (Kanser oranının, doğa kirliliğinin en yüksek olduğu ülkelerden birisi) Bazı hükümetler plastik poşetleri azaltmak için çeşitli yasaklar koymaya başladı. ABD'de bazı eyaletlerde bu uygulamaya geçildi ve geçilmeye devam ediyor. Öte yandan Türkiye’de de 1 Ocak 2019’da ülkemizde de plastik poşete sınırlama getirilecek.

Peki, plastik poşet yerine ne kullanılacak? Günümüzde promosyon olarak markalar tarafından verilen ve %100 geri dönüşümlü, doğal olarak üretilmesi sebebiyle doğaya zarar vermeyen bez çantalar plastik poşetlerin yerine kullanılacak. Bez çantalar, öncelikle ücretsiz olarak verilecek ve müşterilerin bilinçlendirilmesi sağlanılacak. Gün geçtikçe tüm poşetler ücretli olacak ve böylelikle tasarrufu, geri dönüşümü arttırmaya çalışacağız. Tabi ki bunu hükümetin destekleri ve yasaları ile birlikte yapacağız.

Önümüzdeki yılbaşından itibaren Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde başlayacak olan bu uygulama, gün geçtikçe tüm ülkede uygulanmaya başlanacak. Plastik poşetlere kıyasla oldukça sağlıklı, kaliteli ve doğal olan bez çantalar, sağlığımıza ve tasarruflu olmamızı sağlayacak sebebiyle karakterimize çok şey katacak gibi görünüyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

Destekleriniz ve eleştirilerinizi için lütfen yorum yazınız. Teşekkürler.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !