Geleceğimiz risk altında!

Fazla cep telefonu kullanımının erkeklerde sperm kalitesini bozabildiği belirtildi. Aşırı cep telefonu kullanımı, sperm sayısını düşürüyor, kalitesini azaltıyor, anormal sperm oranını da artırıyor. 

Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir uyarıyor: "Telefonunuzu çantanızda taşıyın, konuşurken kulaklık kullanın!"

Geçtiğimiz yıllarda Exeter Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, sperm sayısı ve hareketinin cep telefonlarını cepte tutmaktan etkilendiği sonucuna varıldı. Çalışmada, elektromanyetik radyasyonun suçlu olduğu ileri sürüldü.

ELEKTROMANYETİK RADYASYON DNA'YA ZARAR VERİYOR
Çalışmada bin 492 erkeğin katıldığı 10 ayrı analizde sperm kalitesi değerlendirildi. Çalışmayı yürüten araştırmacı Dr. Fiona Mathews, çalışmalardan biri hariç tümünün cep telefonuna maruz kalma ile kötü sperm kalitesi arasında bir bağlantı olduğunu gösterdiğini söyledi. Telefondan kaynaklanan radyo frekanslı elektromanyetik radyasyonun sperm üretim döngüsünü bozduğu veya DNA'ya zarar verdiği düşünülüyor. Başka bir düşünce de, telefondan doğrudan veya radyasyon yoluyla üretilen ısının, spermi etkileyebilir olması…

ABD'de kısırlık tedavisi yapan kliniklerdeki 361 erkek üzerinde yapılan bir başka çalışmada da, cep telefonuyla aşırı konuşan erkeklerin sperm sayıları ve kalitesinin daha düşük, anormal sperm oranınınsa daha yüksek olduğu görüldü. 'Fertility and Sterility' dergisinde yayımlanan araştırma, cep telefonları ve diğer kablosuz cihazların sağlık üzerindeki olumsuz etkisiyle ilgili kafalardaki soruları bir kez daha gündeme getirdi.

GÜNDE 4 SAATTEN FAZLA KULLANANLAR RİSK ALTINDA
Araştırmaya katılan erkeklere cep telefonu kullanma alışkanlıkları hakkında sorular soruldu. Bunun sonucunda günlük cep telefonu kullanımı ne kadar çoksa sperm sayısı ve kalitesinde o kadar azalma olduğu görüldü. Günde 4 saatten fazla cep telefonu kullandığını söyleyen erkeklerin sperm sayısının araştırmaya katılanlar arasında en düşük çıktığı ve çok az kaliteli sperme sahip olduğu belirlendi.

Cleveland kliniğindeki araştırmanın başkanı Dr. Ashok Agarwal, "Elde ettiğimiz sonuçlar cep telefonu kullanımıyla azalan sperm kalitesi arasında güçlü bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik enerjinin DNA'ya zarar vererek vücut dokusunu bozabileceği düşünülüyor" dedi.

Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir: "Günlük yaşamınızın parçası olan birçok şey aslında kısırlığınızın nedeni olabilir. Bunlardan uzak durarak sperm ve yumurta kalitenizi artırabilirsiniz" diyerek çocuk sahibi olamayan çiftleri uyarıyor.

TELEFON VÜCUDUNUZA DEĞMESİN, ÇANTANIZDA TAŞIYIN
Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir: "Cep telefonları, özellikle radyasyon yayan diğer aletler ile birlikte kullanıldıklarında üreme sağlığını olumsuz etkiliyor. Cep telefonlarını bedeninize temas ettirmemeniz ve üreme organlarınıza yakın yerde taşımamanız gerekiyor. Kulaklıkla konuşmanız, yatarken mümkün olduğunca uzak bir yere koymanız veya kapatmanız da önemli korunma yollarından… Hem erkeklere hem de kadınlara telefonlarını ceplerinde değil, çantalarında taşımalarını öneriyorum" diyerek anne-baba olmaya çalışan çiftleri özellikle uyarıyor.

SPERM HAREKETLİLİĞİNİ AZALTIYOR, GENETİĞİNİ BOZUYOR
Ferti-Jin Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, erkekleri sadece cep telefonu konusunda değil kablosuz internet ve diz üstü bilgisayar konusunda da uyarıyor: "WI-FI (Kablosuz internet bağlantısı) ve diz üstü bilgisayar kullanan erkeklerin yayılan elektromanyetik dalgalar ve testislerde oluşan yüksek ısı sebebiyle erkek kısırlığına yakalanma oranı, kullanmayanlara oranla çok daha yüksek. Bu teknolojik cihazlar, üreme fonksiyonlarını etkileyerek sperm hareketliliğini azaltıyor ve spermin genetik yapısına zarar veriyor. Erkeklerin, bilgisayarlarını dizüstünde değil, masada kullanmalarını öneriyorum."

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !