Böbrek sağlığı için protein dengesine dikkat!

Günde yaklaşık 200 litre kanı süzen böbrekler insan sağlığında hayati önem taşıyor. 

Dünya Böbrek Haftası kapsamında böbrek sağlığına dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, böbrekler için yeterli sıvı tüketiminin altını çizdi. Mumcu, böbrek sağlığını korumak için protein içeriği yüksek olan, özellikle hayvansal besinlerin beslenmede dengeli şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Böbreklerin beyin, kalp, karaciğer gibi yaşamsal öneme sahip organlardan biri olduğunu hatırlatan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, "Böbrekler günde yaklaşık 200 litre kanı süzer. Bu sırada hem atıkları uzaklaştırır hem de vücuttaki sıvı ve asit-baz dengesi sağlar. Aynı zamanda ürettiği hormonların kanla vücuttaki hedef organlara taşınmasını da sağlar" dedi.

Böbrek sağlığının korunmasında sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesinin önemli olduğunu anlatan Sibel Mumcu "Tükettiğimiz tüm besinlerin vücuttaki işlevleri bittikten sonra açığa çıkan atık ürünleri , kan ile birlikte böbreklere gelerek burada süzülür. Bu işlemin olması için yeterli sıvı tüketimi hayati önem taşır. Vücudumuzun ihtiyacı olan sıvıyı; içtiğimiz su, besinler ya da çeşitli içeceklerdeki su ile alırız. Böbreklerin sağlıklı çalışması için yeterli sıvı alımı önemlidir" dedi.

Protein bazlı diyetler böbrek sağlığını bozabilir
Proteinden zengin besinlerin son ürününün üre, kreatinin ve ürik asit olduğunu, bu atık maddelerin kanda fazla birikmesinin böbrekler için zararlı olduğunu belirten Sibel Mumcu, "Böbreklerde bir sorun olduğunda bu maddeler vücuttan uzaklaştırılamaz ve bu bireylerin beslenmesinde protein içeren besinler kısıtlanır. Genellikle kilo vermek için uygulanan hayvansal proteinden zengin ve düşük karbonhidrat içeren diyetlerin hem proteinlerin son ürünü olan maddeleri kanda artırdığı hem de böbreklerde taş oluşumuna neden olduğu görülmüş. Böbrek sağlığını korumak için protein içeriği yüksek olan özellikle hayvansal besinlerin, beslenmede dengeli şekilde tüketilmesi önemlidir" diye konuştu.

Sibel Mumcu, "Ailesinde şeker, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve böbrek sorunları olanların yanı sıra fazla kilolu olan bireylerin ve 60 yaşından büyük olanların yılda en az bir kez böbrek muayenesi yaptırması faydalı olacaktır" diye konuştu.

Mumcu böbrek sağlığı için şu önerilerde bulundu;
*Düzenli egzersiz yaparak ideal kilonuzu koruyun
*Tuzu azaltın ve yeterli sıvı tükettiğinizden emin olun
*Sigaradan, aşırı alkol tüketiminden ve gereksiz ilaç kullanımından kaçının
*Kan basıncını ve 40 yaşından sonra kan şekerinizi düzenli olarak takip edin

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !