Saç dökülmesi bu hastalığın habercisi olabilir

ABD’de saç ve cilt bakımı sektörünün önde gelen markalarından DS Laboratories’in Türkiye Yöneticisi Engin Ulutan, erkekler başta olmak üzere kadınlarda da görülen saç dökülmesine neden olan unsurları açıkladı.

Saç dökülmesinin vitamin eksikliği gibi basit nedenleri olabileceği gibi, daha ciddi bir rahatsızlığın da yansıması olabileceğine işaret eden Engin Ulutan, mineral eksikliğinden psikolojik rahatsızlıklara, genetik özelliklerden uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımına kadar birçok unsurun saç dökülmesine sebep olabileceğini ifade etti.

 Her saç dökülmesinin aslında kayıp olmadığını ve periyodik olarak belli miktarda saç dökülmesinin normal olduğunu da ifade eden Ulutan, “Aşırı saç dökülmesi yaşayanlar dökülmeye neden olan faktör ya da faktörlere dair mutlaka uzmanlara başvurmalıdır” dedi.

Saç dökülmesine neden olan başlıca 10 faktör:


1. Protein ve A vitamini eksikliği
Özellikle diyet ve hamilelik dönemlerinde protein eksikliği saç dökülmesine neden olabilir. Protein eksikliğini önlemek için et, balık ve yumurta, süt gibi protein kaynaklarının alımının ihmal edilmemesi önemlidir. A vitamini eksikliği veya fazlalığı her iki durumda saç kayıplarına neden olan bir faktördür.

2. Genetik faktörler
Erkeklerde görülen saç dökülmesi büyük oranda genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle baba ve birinci derece akrabalarda saç dökülmesi kişi için tehlikenin ön işareti durumundadır.

3. Kullanılan ilaçlar
Fiziksel ya da ruhsal sağlık özelinde kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda doktora başvurulması önerilmektedir.

4. Stres
Uzun vadede stres insan vücudunda çeşitli etkilere neden olmaktadır. Duygusal veya psikolojik olarak strese maruz kalmak çeşitli şekillerde saç dökülmelerine de neden olabilir. Ancak tek başına stres bir dökülme nedeni değildir.

5. Doğum
Doğumun ardından östrojen miktarı azaldığı için saçlarda dökülme meydana gelir. Kadınlar için tehlike yaratmayan bu durumundan bir süre sonra saçlar tekrar eski halini almaya başlar.

6. Saçın şekillendirilmesi
Boya veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saçı yıpratabilir. Ayrıca atkuyruğu ve örgü düzeninde saçı toplamak ve saç lastiği ile sıkça saçı şekillendirmek de kayba neden olabilir.

7. Demir eksikliği
Demir eksikliğine bağlı anemi saç dökülmesine neden olabilen faktörlerden biridir. Kan sayımı yaptırarak demir değerinizi öğrenebilirsiniz.

8. Yaşlanma
60 yaşla beraber yaklaşık her 3 erkekten 2’si saç dökülmesi sorunu yaşar. 50’li yaşlarla birlikte kadınlarda da saç dökülmesi ve incelmesi sorunu sık görülür.

9. Tiroid
Tiroid bezi hastalıkları kilo alıp verme, ateş veya üşüme gibi sorunlara yol açtığı gibi, aşırı çalışan ya da çalışmayan tiroid saç dökülmesine de neden olmaktadır.

10. Bilinçsiz yapılan diyet
Bir düzen içerisinde yapılmayan diyetler genel anlamda bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Düzeni bozulan bağırsak florası ileri aşamalarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına zemin hazırlar.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !