Çocuksuz ailelere kök hücre umudu

Prof. Pabuçcu, kök hücre ile gelecekte yumurta veya spermi olmayan çiftlerin bebek sahibi olabileceklerini söyledi

Üreme Tıbbi Derneği tarafından düzenlenen 3. Üreme Tıbbi Derneği Kongresinde konuşan Üreme Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu,  bazı kan hastalıkları ve kanserlerde erişkin kök hücre yönteminin Türkiye'de kullanıldığını söyledi.

Embriyonik kök hücrelerin ilk defa tüp bebek yöntemiyle oluşturulan emriyodan elde edildiğini ifade eden Pabuçcu, ''Göbek kordonundan alınan kandan, bebeğin plasenta ve amniyon sıvısından da kök hücre elde edilebilir. Yumurta veya sperm olmaması nedeniyle bebek sahibi olamayan çiftlerde kök hücreler, gelecekte, sperm ve oosit (yumurta hücresi) üretiminde kaynak olabilir'' diye konuştu.

Yumurta dondurmanın da tüp bebek tedavisinde uygulanan bir yöntem olduğunu dikkat çeken Pabuçcu, Türkiye'de sadece kanser hastalarında yumurta dondurma işlemi için uygulama izni bulunduğun vurguladı.

Pabuçcu, bu işlemden fayda görecek farklı hasta gruplarının da bulunduğunu belirterek, ''Örneğin endometriozis (kist) ve yumurtalık cerrahisi geçiren hastalar. Bu olgular erken yaşta yumurtalık rezervini tüketirler. Azalan yumurtalık rezervi bir süre sonra hastanın tüp bebek şansını da yitirmesine neden olur. Bu hastalara da yumurta dondurma işlemini yapabilmemiz için yasal düzenlemeler gereklidir'' dedi.

AA

Kaynak: HT
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !