Resimdeki hamburger çok güzel değil mi?

Nelere sebep olduğunu bir bilseniz...

Bursa İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, çocuklar ve gençler tarafından özellikle tercih edilen fast foodun şişmanlığa ve kronik hastalıklara sebebiyet verdiğini belirterek, hazır gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmasını tavsiye etti. 

Bursa'da İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyete geçen 'Dengeli ve Yeterli Beslenme ve Hareketli Hayat Kurulu', ilk toplantısında obeziteyi ele aldı. Çeşitli kurum ve kuruluşların yetkilileri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, çocuk ve gençler tarafından tercih edilen hazır yemeklerin zararları tartışıldı. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, öğrencilerin dengeli beslenme konusunda bilgilendirileceğini ifade etti.

"FAST FOOD SEVGİSİ İNSANA ZARAR VERİYOR" 

Türkiye'de ayak üstü yemek alışkanlığının yaygınlaştığını vurgulayan Leventoğlu, fast food tarzı yemeklerin insanların beslenme dengesini bozarak şişmanlamasına yol açtığının altını çizdi. Hazır yemeklerin kronik rahatsızlıklara da davetiye çıkardığını belirten Leventoğlu, "Ayak üstü beslenme enerjisi yüksek, doymuş yağ asitleri ve tuz içeriğinden zengin, besin öğeleri açısından yetersizdir. Bu, yetersiz ve dengesiz beslenmeye sebep olmaktadır. Artık karbonhidratlı besinler daha fazla tüketiliyor.

Gelişmişliğin en büyük problemi fast food gıdaların tercih edilmesidir. Bunlara da maalesef tat almayı artırıcı katkı maddeleri katılıyor. Bunu tüketen insanlarımızın damak tadı alışarak, hazır yemeklere yönelik bir tutku oluştu. Örneğin, 2. Dünya Savaşı'nda kanser oranlarında düşme olduğu tespit edildi. Bunun sebebi araştırıldığında savaş esnasında sanayi sektörünün sona ermesiyle insanların kendi ürettikleri gıdaları tükettiği ortaya çıktı. Doğal gıdalarla beslenen insanlarda kanser riskinin asgariye indiği görüldü. Bu yüzden hazır gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durun" diye konuştu.

"HAREKETSİZ KALMAYIN, SAĞLIKLI SPOR YAPIN" 

Hareketsiz yaşamanın obeziteye yol açtığını dile getiren Leventoğlu, sağlıklı sporun insanı hayata bağladığını kaydetti. Leventoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşma riskini artırıyor. Obezitenin artmasına sebebiyet veren önemli faktörlerden biri de hareketsiz hayat tarzının yaygınlaşmasıdır. Düzenli fiziksel faaliyetler sağlıklı bir ömür için şarttır. Fiziksel aktivitesi artmış bir toplumda, sağlık harcamalarının önemli ölçüde azalacağı ve ülke ekonomisine çok büyük katkısının olacağı kabul edilmektedir. Son yıllarda tüm dünyada şişmanlık görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu sebeple obezite ile mücadele konusunda tüm dünyada politikalar geliştirilmekte, ulusal eylem planları hazırlanmaktadır."

İHA
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !