Burun eti nedir, Doç.Dr.Süleyman Taş anlattı

Burun ve sinüs mukozası yoluyla oluşan soluk pembe renkteki küçük benekler şeklindeki burun ve sinüs boşluklarında oluşabilen kötü huylu olmayan parçalara burun eti (nazal polip) adı verilir. Nazal Polipler (burun eti) anatomik olarak yerleşik konkalardan daha farklı oluşumlardır. Yetişkinlerin %1-4’ünde, çocukların ise %0.01’inde nazal polip görülmektedir. Nazal poliplerin görülme olasılığı 20 yaşından sonra artmaktadır. Nazal polip %30 oranında alerjisi olan kişilerde görülmektedir.


Burun eti nasıl oluşur?
Burun etinin oluşmasında pek çok etken rol oynar. Bu etkenler şunlardır;
• Alerji.
• Astım.
• Genetik olarak yatkınlık.
• Kronik sinüzit.
• Üst solunum yolu enfeksiyonu.
• Fungal sinüzit.
Bu etkenler tarafından burun mukozasında ödem meydana gelir ve içinde sıvı birikir.

Burun Eti Belirtileri Nelerdir?
Burun eti (nazal polip) sinüs ağızlarını tıkamadığı ya da büyük boyutlarda olmadığı sürece belirti vermeyen oluşumlardır. Büyük boyutlara ulaşıp sinüs ağızlarını tıkadığında ise enfeksiyon ve kist gibi oluşumlara yol açabilir. Nazal polip belirtileri şunlardır;
• Burun akıntısı (Saydam ya da renkli olabilir.)
• Koku ve tat alma duyusunun körleşmesi ya da zaman içerisinde yok olması.
• Baş ağrısı.
• Sinüslerde basınç.
• Burun tıkanıklığı.
• Horlama.
• Boğazda yanma.
• Ağız kuruluğu.
• Geniz akıntısı.
• Burunun içinde bir şeyin hareket ettiği hissi.
• Burun köprüsünde genişleme ve buna bağlı olarak oluşan birbirinden ayrılmış göz yapısı
Burun eti (nazal polip) kendini genellikle ilaçlarla geçmeyen burun akıntısı ile belli eder. Bunun yanı sıra polip dışarıya yakın bir yerde konumlanıyorsa burun deliğinden polipi görmeniz mümkün olabi-lir.

Burun eti (nazal polip) Teşhisi Nasıl Yapılır?
Burun eti (nazal polip) belirtilerine sahip olabilirsiniz. Fakat karşılaştığınız durumun nazal polip olup olmadığına doktorunuz karar vermelidir. Doktorunuz burun kanallarını inceleyerek bu teşhisi koyabi-lir. Bu muayeneyi yaparken ucuna kamera yerleştirilmiş bir alet ile nazal endoskopi yapar.
Bazı durumlarda ise burun kanallarına bakmak için bilgisayarlı tomografi kullanılır.

Burun eti (nazal polip) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Burun eti (nazal polip) teşhisi konulduktan sonra sıra tedavi sürecine gelir. Hastadaki belirtiler, alerji ya da enfeksiyon durumu, bulgular ve kanal içinde yapılan görüntülemeler tedavi sürecinin nasıl olacağını belirleyen etkenlerdir. Nazal polip için iki çeşit tedavi vardır.

Medikal Tedavi: Nazal polipler genellikle intranazal ve sistemik kortikosteroid isimli tedavi şekli ile tedavi edilebilmektedir. Bu yolla burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi problemler çözülebilir. Alerji ya da nezle gibi durumlarda ise lökotrien antagonistleri ve antihistaminikler ek olarak kullanılan ilaçlardır. Akut sinüzit ataklarında antibiyotiklere başvurulur ve non-steroid amtiinflamatuarlarla dekonjestan-lar kullanılır.

Cerrahi Tedavi: Sinüs girişleri tıkandığında sinüslerde drenaj bozukluğu meydana gelir. Bu defor-masyon ise enfeksiyon ve inflamasyona neden olabilir. Böyle bir durumda cerrahi tedaviye başvuru-labilir. Ayrıca bazı nazal polipler medikal tedaviye cevap vermeyebilir. Bu durumda yine cerrahi tedaviye başvurulur.

Cerrahi tedavi yapılırken endoskopik yöntem kullanılır. Nazal polipe eşlik eden bir durum olup ol-mamasına göre işlem yapılır. Sadece nazal poliplerin temizlendiği polipektomi ya da duruma göre uygulanabilen genişletilmiş sinüs müdahalesi soruna çözüm olacaktır.

Burun eti (nazal polip), ile merak edilenleri Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Süleyman Taş anlattı, konu hakkında daha detaylı bilgi için;

https://www.suleymantas.com.tr/nazal-polip-nedir-tedavisi-nasil-yapilir/
https://www.suleymantas.com.tr/burun-estetigi/
https://drsuleymantas.com/rhinoplasty/
https://drsuleymantas.com/before-after-gallery/
https://en.suleymantas.com.tr
https://www.tasklinik.com
https://www.nosejobturkey.org
www.tashairclinic.com

Konu hakkındaki detaylı video anlatımı için; https://www.suleymantas.com.tr/video/#gallery-23

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiket

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !