Tırnaklarınız mantara esir olmasın

Dermatolog Dr. Yelda Bice, havuz sezonunun açılmasıyla, tırnak mantarlarının hızla yayılabileceğini anlattı. Bice "Son yıllarda yapılan çalışmalarda sık havuz kullananlarda kullanmayanlara nazaran ayak ve tırnak mantarının 20 kata kadar daha sık görüldüğünü biliyoruz" dedi.

Her ne kadar son günlerde hava tam ısınamasa da yazın gelişi ve okulların tatil olması ile beraber en çok tercih edilen aktivitelerden biri havuz kullanımı oluyor. Tabi havuz kullanımı ile beraber havuz kaynaklı enfeksiyonlar da gündeme geliyor. Bunlardan da en sık görülenleri ayak ve tırnak mantarları olmakta.

Son yıllarda çoğu merkez sağlık raporu ile havuz kullanımını mecbur tutsa da, mantar enfeksiyonları ilk başlangıçlarında bulgu vermemeleri nedeniyle çabucak yayılabiliyor. "Nem ve ısının yoğun olduğu ortamları seven mantar organizmaları için gün boyu ayakkabıların içerisinde kapalı kalan, terleyen ayaklarımız ideal bir ortam oluşturmakta" ifadelerini kullanan Dr. Yelda Bice sözlerine şöyle devam etti: "Ayakkabıdan çıkıp havuz zemini ve su birikintilerine temas eden ayaklar, mantarların bu alanlara bulaşına neden olmakta ve buralardan da diğer insanlara bulaş gerçekleşmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda sık havuz kullananlarda kullanmayanlara nazaran ayak ve tırnak mantarlarının 20 kata kadar daha sık görüldüğünü biliyoruz."

Tırnaklarda matlaşma ile kendisini gösteriyor

Tırnak mantarının belirtilerine de değinen Dermatolog Yelda Bice "Enfeksiyon tırnaklarda matlaşma, sarı-beyaz-kahverengi renk oluşumu ile başlayıp kalınlaşma ile iyice kendini belli edebiliyor. Zamanla ağrı eklenip tırnak kırılmaları oluşabiliyor. Bu belirtileri fark ettiğimizde erkenden dermatoloji uzmanınıza başvurup tedaviye başlamanız önemli çünkü tırnak hastalıklarının geneli uzun süreli tedavi gerektiriyor" dedi.

Ayakkabı ve çorap seçimine dikkat!

Tedavi yöntemine dair anekdotları da paylaşan Bice "Tedavi yöntemleri arasında ağızdan alınan haplar ve cila şeklindeki solüsyonlar ile beraber son yıllarda çeşitli lazer tipleri (ND Yag, Diod, Q anahtarlı lazer) kullanılabilmekte. Beraberindeki ayak mantarının da nüks olmaması için tedavisi yapılmalı. Geç kalınmış durumlarda tırnaklara cerrahi müdahale de gerekebiliyor" ifadelerini kullandı. Tırnak mantarının oluşabileceği zeminlere de dikkat çeken Yelda Bice " Tırnak mantarından korunmada ayakları terletmeyen ayakkabı ve çorap tercihine özen göstermeli, havuz kullanımından önce ayakları mümkünse dezenfektan solüsyon içeren alanlarda bekletmeli ve terliksiz gezmemeliyiz" uyarısında bulundu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !