Zarif ayakkabılar zararlı mı?

Genelde sandalet, önü açık ayakkabılar ve diğer modeler büyük ilgi görür. Ayaklarınızı ortaya çıkaran şık ve seksi modeller rahat olsa da sizi yanıltabilir. İşte ayak sağlığı uzmanlarının gözüyle, seçtiğiniz ayakkabının ayak sağlığına etkileri ve ayakkabı seçiminde dikkat etmeniz gerekenler..

Parmak arası terlikler..
Bunun için en mükemmel örnek kauçuk ve şeritli parmak arası diye bildiğimiz sahil terlikleri.. Son dönemlerde oldukça sahillerde moda olan terlikler, şehir merkezlerinde de giyilmeye başlandı. Kum üzerinde rahat dolaşılması amacıyla tasarlanan parmak arası terliklerle caddede dolaşmak rahatsız edici olabilir. Parmak arası terliklerinizle bir saatten fazla yürüdükten sonra, kaldırım terliğinizi yıpratmaya başlar. Ayak kemiğinizi destekleyen bir yapısı olmadığı için zamanla ayağınızın yayılmasına ve genişlemesine neden olabilir. Ayrıca, ayaklarınız su toplayabilir ve her yeni çiftle parmak aranız yara olabilir.

Babetler..
Eskiden beri ayak problemleri hatta sırt ağrıları için yüksek topuklu ayakkabılar suçlanır. Bu nedenle ayak sağlığı uzmanlarının babetler yani düz tabanlı ayakkabılar moda olduğu için çok mutlu olması gerekir. Değişim rüzgarından etkilenerek bulutlara erişebilecek kadar yüksek topuklu ayakkabılar giyerken birden düz tabanlı babet giymenizi uzmanlar doğru bulmuyor. Klasik babet terlikler ayak yapınızı desteklemez ve çürük ince tabanlıysa yürüme konusundaki sıkıntılarınızı gidermez. Geçmişte ayak sağlığı konusunda problemleriniz yoksa bunları giymeniz yararlıdır ancak yine de dikkat etmelisiniz. Ancak saatlerce yürüyecekseniz hafif yükseklikte, sert ve sağlam tabanlı bir ayakkabı seçmelisiniz.

Crocs
Plastik takunya şeklindeki crocs ayakkabılar tüm yaş grupları için tasarlanmış. Crocs’lar suda giymek için oldukça ucuz ve rahat olarak niteleniyor. Ancak bazı ayak sağlığı uzmanları crocsların rahatlığı konusuna katılmıyor. Uzmanlara göre crocs’lar orantısız bir şekilde yumuşak ve düz.. Kumsalda veya havuz çevresinde giyilen crocs’ların şehirde giyilmesi istenmiyor. Uzmanlar, tendonit veya topuk dikeni rahatsızlıkları bulunanlara da önermiyor. Bu tür hastaların sorunlarına uygun ortopedik terlik ve ayakkabıları tercih etmeleri tavsiye ediliyor.

Şeritli sandalet ve ayakkabılar..
Şeritli ayakkabılar ayaklarınızın güzelliğini sergileyebileceğiniz favori seçimlerden biridir.. Şeritler ayaklarınızı sıkabilir, kesebilir ve ayaklarınızın bazı bölgelerini tahriş edebilir. İnce şeritler, düzgün olmayan bir şekilde ve yolda yürüdüğünüzde ayaklarınızda estetik olmayan kesiklere neden olabilir. Bu sebeple eğer şeritli ayakkabı giyiyorsanız ekstra dikkatli olmalısınız. Bu sebeple yumuşak ve esnek materyalden yapılan ayakkabıları tercih edin..

Sportif sandalet..
Biraz bez ayakkabı, biraz parmak arası terlik arası modellerden oluşan sportif sandaletler ayaklarınızı vurmaz. Bazı sportif sandaletlerin şeritleri daha ince çekici olabiliyor. Bu tür ayakkabıların mükemmel bir seçim olmasını etkileyen birkaç faktör var. Normal bir taban ve derinlik yüksekliğine sahip, beşik şeklindeki bu modeller, oldukça güvenli ve sıkılığa sahip.. Ayak yapısına parmak arası terliklerden daha çok uygun bu modeller, terlemeyi emme özelliğine de sahip..

Orta topuklu sandaletler..
Yüksek veya çok düz tabanlı ayakkabıları sevmeyenler, daha uzun görünmek isteyenler için orta topuklu sandaletler mükemmel görünebilir.. Orta yükseklikte hafif topuklu ve yumuşak materyalden yapılan ayakkbıları tercih edin. Ancak topuk boyunun 5 cm’i geçmemesine ve topuğun yürürken vücudunuzun öne doğru eğik göstermemesine dikkat edin..
Ayrıca, ayakkabı üzerinde zor duruyorsanız tercih etmeyin. Topuğun cazibesine karşı koyamıyorsanız, rahatınız için ayakkabıya ekstra astar koydurun.

Sivri burunlu ayakkabılar..
Sivri burunlu ayakkabılarda arkadan şeritli veya ayaktan çıkmayı önleyen modelleri tercih edin.. Ayakkabının ayağınızın doğal biçimine uygun olması da önemli.. Ayağınız ile ayakkabınızın yapısı uyumlu değilse, giydikten bir saat sonra ayaklarınızı rahatsız hissedebilirsiniz. Normal zamanda giydiniz ayakkabının yarısı kadar daha yüksek, şık, giyilebilir modelleri tercih edebilirsiniz. Sivri burunlu ayakkabılarınızın ayağınızın üst ve arka kısmı tahriş etmemesine özen gösterin. Yumuşak bir ayakkabı astarı işinize yarayabilir.

Platform sandaletler
Esnek olmayan bu popüler stil en büyük problem.. Yürürken ayaklarımız bükülür. Eğer yürürken ayağınınız normal oranda esneyemezse yürüyemezsiniz ve bu tüm vücudunuzu etkiler. Tabi ki platform ayakkabıların en önemli özelliği yükseklik.. Tercihinizde şık mantar veya ağaç tabanlı platformlar etkili olabilir. Ancak ayak burkulmalarına, bilek dönmelerine ve incinmelerine karşı dikkatli olmalı ve tercihinizi buna göre yapmalısınız.

Birkenstocks terlik..
Hippilerin favorisi birkenstock’lar yani içi çukur terlik ve sandalatler, yeniden tasarlanarak vitrinlerde yerini aldı. Yeni bohem hayatın temsilcisi Birkenstocks’lar estetik olarak tartışmalı olsa da, rahatlık açısından oldukça fazla tercih ediliyor. Bu rahat ve yumuşak tasarım için minnettar kalanlarınız olsa da uzmanlar bir uyarıda bulunuyor; Eğer düz tabansanız, bu ayakkabı sizi zorlayabilir ve çok da rahat olmayabilir.

Mule (At tabanlı ayakkabılar)
Mule tasarımlarda ayak sağlığı uzmanlarının öngördüğü en önemli sorun taban.. Eğer taban ağrılarınız varsa tabana tam
oturan topuklu ayakkabıları seçmelisiniz. Arkası açık mule ayakkabı sizin için yanlış bir seçim olabilir. Bu tür topuklar, yürürken ayakkabının sık sık ayağınızdan çıkmasına neden olabilir.

Masaj teknolojili ayakkabılar
Teknoloji harikası bu ayakkabılar, görünüş oılarak kaba olsalar da, rahat yürümelerini, zayıflamalarını ve ağırlığın sadece bacaklarda toplanmasını sağlar. Ayakkabının açısı bacaktaki tüm kasların çalışmasını ve güçlenmesini sağlar. Bu ayakkabıları Pilates yapmak ile aynı etkiyi gösterir. Uzmanlara göre bu ayakkabılar ayağın normal fonksiyonlarını gerçekleştirmesini önleyebilir. Yapısıyla ayağın normal hareketini önler ve bacak kaslarınbın sertleşmesine neden olabilir. Zamanla bacaklarınız ayakkabıya alıştığı için normal şekilde yürümekte zorlanabilirsiniz.

Ayakkabı alırken bunlara dikkat!
- Ne tür bir ayakkabı arıyorsanız arayın, işin uzmanından birkaç tavsiye alın..
- Ayakkabı almaya her zaman geç gidin.. Ayaklarınız günün ilerleyen saatlerinde şişebilir. Sabahtan aldığınız ayakkabı öğleden sonra ayağınızı sıkabilir.
- Ayakkabı denerken aldıktan sonra uzun çorap, yünlü çorap veya ince çorapla mı giyeceğinize dikkat edin. Şeritli ayakkabılar ince çorapla rahat olabilir ancak çorapsız giydiğinizde ayağınızı kesebilir.
- Ayakkabıyı halı üzerinde değil sert zeminde deneyin.
- Ayakkabıya sadece ayakta durarak ve aynaya bakarak almayın. Yürürken rahat olup olmadığına bakın. Hala emin değil misiniz? Birçok ayakkabı mağazası dışarıda giyilmeyen ayakkabıları geri alıyor. Birkaç saat için evde giyin.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !