Şeker dişlerine zarar verir mi?

Şeker ve diş çürükleri birbiriyle elbette alakalıdır. Ancak garip olan şudur ki, önemli olan ne kadar miktarda alındığı değil hangi formlarda tüketildiğidir. Şeker tüketim şeklinizin çürükler üzerinde çok daha fazla etkisi vardır.

Diş çürümesi, basit şekerlerle beslenen bakterilerin dişin mine tabakasını zedelemesiyle meydana gelir. Tatlı bir şey yediğinizde bir bakterinin bunu aside dönüştürmesi sadece 20 saniyesini alır ve bu etki 30 dakika kadar devam eder.

Bu durumda bir iki dakikada içildiğinde bir şişe soda uzun süre yavaş yavaş içilmesine oranla çok daha az zarar verir. Çünkü pipetle tüketildiğinde dişlerinizin arasında bulunan bakteriler için daha fazla asit üretecek ortam yaratmış olacaksınız.

Bu nedenle çoğu dişçi, özellikle çocuklar için pipetli bardakları önermemektedir. Çünkü bebeklerde ve çocuklarda dişler tam olarak yerine oturmadığından daha hassastır.

Yiyecek ve içeceklerin asit seviyeleri Şeker içeriyor olmasından da önemlidir. Araştırmalara göre örneğin ekşi şekerler asit seviyeleri nedeniyle tatlı şekerlerden çok daha fazla çürüğe neden oluyor.

Kısacası sürekli olarak az miktarda tatlı tüketmektense düzensiz aralıklarla istediğiniz kadar şeker yemek çok daha mantıklı görünüyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen spam yapmayın. Tüm yorumlar yönetici tarafından incelenir.

buttons=(Tamam !) days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi
Accept !