Aşırı mimik kullanımı, bacak bacak üstüne atmak gibi hareketler ya da alkol sigara gibi alışkanlıklar cildi yaşlandırıyor.
Cildin yaşlanmasına aldığımız bazı gıdalar da katkıda bulunuyor. Dermotolog Doktor Erçin Özüntürk, cildi yaşlandıran hareketleri, alışkanlıkları ve besinleri şöyle özetliyor:
Aşırı mimik kullanımı
Konuşurken yaptığımız mimikler, kaş göz hareketleri, ağız hareketleri, kaşları çatma, gözleri kısarak bakma gibi hareketler küçük kas büzülmelerine sebep olur ve bu büzülmeler de zaman içerisinde, kırışıklıklara, yaşlı bir görünüme yol açar.
Aşırı mimik kullanmanın önüne geçin
Mimiklerinizi kontrol etmeye çalışın. Konuşurken özellikle kaş kaldırma hareketini yaptığınızda bunu engellemeye çalışın. Ayrıca güneşten dolayı gözleri kısma ve kaşları çatma hareketini yapmamak için güneşte mutlaka gözlük kullanmaya dikkat edin. Böylece en önemli kırışıklık sebebini engellemiş olacaksınız.
Yüzüstü Uyuma Pozisyonu
Pek çoğumuz buna dikkat etmeyiz ama en önemli kırışma sebeplerinin başında, yüzüstü uyuma gelir. Bu pozisyon yüzde ve özellikle dekolte bölgesinde belirgin kırışıklıklara yol açar. Her ne kadar gece bu pozisyonu korumak zor olsa da, en azından yüzüstü uykuya dalmamaya özen gösterin. Yüzüstü yatma alışkanlığı olmayan kişilerin daha az kırışıklığı olduğu görülmektedir.
Bacak bacak üstüne atmak
Yaşlılık belirtilerinin en büyük sebebi, kan akışının yavaşlaması ve buna bağlı kan oranındaki oksijenin de azalmasıdır. Bacak bacak üstüne atmak, kan akışını engeller, böylece ciltte yağ birikimleri, elastikiyet kaybı gibi sorunlar baş göstermeye başlar. Bu nedenle çalışırken, TV izlerken bacak bacak üstüne atmamaya özen gösterin.
Şekerli tüm yiyecekler
Yüksek glisemik yüke sahip besinler, cildin daha hızlı yaşlanmasına sebep olur. Yüksek glisemik yük, ensülin seviyesini harekete geçirir, böylece glikasyon denilen kimyasal süreç hızlanır. Glikasyon, kolajendeki yaşa bağlık hasarları artırır, ayrıca serbest radikalleri özgür bırakır. Bu nedenle şekerden uzak durmak gerekir. Pasta, börek, kurabiye yani un, yağ ve şekerden üretilmiş tüm ürünlerden kaçının.
Kahve
Kahve de ensülin oranını artırır, ayrıca stres hormonlarını harekete geçirir. Her ne kadar keyif verse de, kahve yerine bitki çayları tüketmek, yaşlanmayı daha ileri yaşlara öteler.
Havuç
Her meyveyi istediğiniz kadar tüketme şansınız yoktur. Her ne kadar sağlıklı cilt için meyve ağırlıklı beslenmek gerekse de, meyvelerde de seçici davranmalıyız. Belki pek çoğumuz bilmeyiz ama havuç şeker içerir ve yüksek glisemik indeksi dolayısıyla cilt yaşlanmasını hızlandırır.
Muz
Şeker içeren meyvelerden diğeri de muzdur. Aynı havuç gibi yüksek glisemik indeksi nedeniyle cildin yaşlanmasını hız katar.
Asitli içecekler
Asitli içeceklerde sodyum benzoat (E211) adı verilen bir koruyucu madde bulunur. Yapılan araştırmalar, bu maddenin, hücrelerdeki en önemli güç istasyonları olan mitokondride DNA hasarına yol açtığını göstermiştir. Bu hasar da hızlı yaşlanmaya sebep olur. Asitli içeceklerden kaçınmak gerekir.
Margarin
Margarindeki doymuş yağ asitleri cilde ciddi zararlar verir, özellikle yağ depolanmasına çok destek verir. Bu nedenle kahvaltı masalarından margarini uzaklaştırın.
Tuz
Ve tabiî ki tuz. Her zaman uzak durulması gereken, en büyük cilt düşmanlarının başında gelir.
Güneşlenmek
Uzun yıllar güneş ışınlarına maruz kalma sonucu, deride oluşan morfolojik ve fizyolojik değişiklikler sonucu ortaya çıkan fotoyaşlanma, ciltte kuruluk ve kırışıklara neden olur. Fotoyaşlanma, UVB'nin üst deriye, UVA'nın ise alt deriye yaptığı hasarların birikimleri ile oluşur. Etkileri, güneşle olan temasın süresine, sıklığına, coğrafi duruma, kişinin deri tipine göre ortaya çıkar ve önce yüz bölgesinde, daha sonra ellerde görülür. Açık tenli kişilerde fotoyaşlanma daha erken yaşlarda başlar. Güneşten kaçarak yaşamak elbette ki imkansızdır, dolayısı ile metobalizmamızın yavaşlamasını durdurmak ve kırışıklıklarla hiç tanışmamak mümkün değildir ancak günümüzde yaşlanmayı yavaşlatmak, artık eskiye oranla çok daha kolaydır. Bazı önlemler ve desteklerle yaşlanma hızını yavaşlatmak ve yaşlanma belirtilerini hafifletmek mümkündür.
Alkol
Cildin nemini emer, nemsiz bir cilt de daha çabuk kırışır.
Sigara
Sigara tüm organlarda olduğu gibi, deride de, damarlarda daralmaya neden olup, besin ve oksijen akışını azaltır. Bu da başlı başına bir hızlı yaşlanma sebebidir. Sigara için kişilerin yüzü genelde, hemen fark edilir. Renkleri soluk ve sarıya yakındır. Peki sigara cilt yaşlanmasını hangi yönlerden tetikler? Herşeyden önce, sigara dumanı, derinin neminin azalmasına neden olur. Bir başka gözden kaçan sebep ise, sigara dumanının göze kaçmasını engellemek amacıyla, sürekli yapılan göz kısma ve yüz hareketleridir.
Düzensiz uyku
Düzensiz uyku, gerekli olan hormonların yeterince salgılanmasına engel olarak yaşlanmayı hızlandırır. Günde en az 6, ortalama 8 saat uyumak gerekir.
Makyajla uyumak
Gözenekleri tamamen tıkayan makyaj ile uyumak, gece cildin kendini tamir etmesini engeller. Gitgide daha bakımsız, mat ve yaşlı görünen bir cilt oluşur. Yağlı ve asitli olan makyaj ürünleri uzun süre ciltte kalınca kırışıklığa neden olur. Bu nedenle her gece mutlaka cilt temizlenmelidir.
Yanlış bakım ürünleri kullanmak
Cilt tipi analiz edilmeden kullanılan ürünler, ciltte ciddi hasarlara yol açar, cildin nemini tamamen yok edebilir. Bu da pullanmış, kırışmış, cansız bir cilde sebep olur.
Kötü ve yanlış beslenmek
Besinlerden gerekli olan vitaminleri almamak, cildinizin daha hızlı yaşlanmasına sebep olur. Deri, tıpkı diğer organlar gibi doğru beslenmeye gereksinim duyar. Özellikle vitamin B, cilt için çok önemlidir. C ve E vitaminleri antioksidandır. Cildi dış hasarlardan korurlar. Bu nedenle mutlaka bu vitaminleri içeren yiyeceklerden oluşan öğünler almaya gayret etmek gerekir.
Su içmemek
Cildimizin ihtiyaç duyduğu nemi, ancak yeterli su ile alabiliriz. Çok kolay ama bir o kadar da kaçınılan bu temel ihtiyacımızı, mutlaka günde en az 1.5 olacak şekilde alışkanlığa dönüştürmeliyiz.
Kaynak:Hurriyet.com.tr
Alıntı:Leyditurk.com
Destekleriniz ve eleştirilerinizi için lütfen yorum yazınız. Teşekkürler.